Тајна турског заокрета ка Русији: Нова Путинова победа

3. јула 2016.

by / 0 Comments / 194 View / 3. јула 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Постоје тренуци када свет мора заборавити разлике и ујединити се против великог зла које прети светском миру. Такав случај је сулуд и страшан терористички напад на аеродрому Ататурк у Истанбулу. Треба подсетити како је свет ћутао, док је Адолф Хитлер освајао земљу по земљу, стварајући ужасни свет логора смрти.

Данас Исламска држава пружа своје експлозивне пипке широм света, шаљући у смрт невине цивиле. Чини се да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган схватио да Турска може бити једна од највећих жртава “новог фашизма”, те је одлучио да изглади односе са Русијом и Израелом. Да ли је дан по објављивању његовог извињења Владимиру Путину, стигла крвава одмазда у самом срцу Турске?

Нисам сумњао у то да ће се Ердоган извинити Владимиру Путину због смрти руског пилота Олега Пешкова који је управљао ловцем који је оборен над Сиријом. То се могло наслутити у помирљивом писму које је Ердоган упутио нешто раније Путину, поводом Дана државности Русије.

Шта је схватио Ердоган? Да му је у крупним геополитичким играма намењена улога извођача грубих радова. Он је то прихватио, када су Турци оборили руски авион над територијом Сирије, али су каснији догађаји потврдили да је НАТО и Ердогану и Турској доделио улогу пиона на великој шаховској табли коју је нацртао Збигњев Бжежински.

Ердоган је увидео да је увучен у игру у којој му је пораз гарантован. Турској привреди је нанета огромна штета после оштрих санкција Русије, а приходи од туризма су значајно умањени јер некада најбројнији руски туристи више не долазе на турско приморје. Последице Ердоганове авантуре су се показале као катастрофалне по националне интересе Турске.

Зато ме стратешки потез Ердогана, да направи нагли заокрет ка Русији није изненадио. Турски лидер је схватио да је увучен у прљаву игру, после понижења којима је био изложен од стране неких од својих најближих НАТО савезника. Третиран као трећеразредни политичар управо од оних који су га готово увукли у рат са Русијом, Ердогану није требало пуно времена да схвати ко му је искрени саговорник.

Ердоган је схватио још нешто. Да не жели да буде жртвени јарац туђих интереса. Он сада жели помирење и стратешко партнерство са Русијом. Земље на ивици рата, сада отварају ново поглавље у међусобним односима – епоху мира, стабилности и стварања коалиције у борби против међународног тероризма.
Владимир Путин је поново показао да бескомпромисна политика заштите националних интереса Русије није уперена против других народа. Русија показује да је политика уважавања, пример нових принципа у међународним односима. Зато је Путин, одмах после напада терориста на Истанбул, наложио да се ублаже санкције Турској. Путин није ликовао у новој дипломатској победи. Путин је помогао Турској суоченој са “новим фашизмом”.

За искрена извињења никада није касно. Ердоганово пружање руке помирења и Путинова помоћ је нова нада свету, јер дипломатске победе Русије нису усмерене како би се земље и народи потчинили вољи јачег. Напротив, те победе су усмерене ка враћању принципима међународног права и правде. То је разумео Ердоган – да савез са Русијом значи частан мир и савезништво у корист Русије, Турске и светског мира.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић