Св. Јован Шангајски – Руски светитељ српског порекла

2. јула 2016.

by / 0 Comments / 265 View / 2. јула 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Данас се обележава празник Светог Јована Шангајског.

Срби и Руси су испреплетени многим везама. Заједничко словенско порекло, иста вера, братски осећај једних за друге, српске сеобе за Русију, руске сеобе за Србију. Из таквих сеоба настала је необична повест Св. Јована Шангајског. У ХVIII веку породица Максимовић из Србије се преселила у Русију због турских зулума. Та племићка породица дала је два светитеља Руској цркви, Св. Јована Тоболског и Св. Јована Шангајског.

Михаило Максимович потоњи Свети Јован са породицом је избегао у Србију за време октобарске револуције и страшног грађанског рата у Русији. Породица Максимовић се настанила у Београду, а Јован је као избеглица издржавао породицу продајући новине „Политику“, мада је имао два завршена факултета и официрски чин. По монашењу предавао је у битољској богословији а касније га Руска загранична црква послала на мисију у Кину где је био епископ у граду Шангају све до избијања комунистичке револуције у Кини.

Где год је боравио овај српско-руски светитељ чинио је доброчинства која му народ није заборављао. Многе анегдоте су препричаване о Св. Јовану. Тако су га у Шангају у сиротишту често затицали да иако је епископ, седи на патосу и игра се са децом. У Француском граду Марсеју је на углу једне улице почео да служи парастос, када су га питали зашто то чини, одговорио је : „Овде је погинуо српски краљ.“ Занимљиву анегдоту испричао је владика Будимски Данило Крстић, њему је Св. Јован дао послушање да се ожени после школовања а недуго потом Данило се замонашио и срео је Јована. Тад му је Јован рекао да се не стиди због свог поступка, јер је он то намерно тако рекао знајући да Срби све раде из ината, те да је знао да ће се овај после замонашити. Св. Јована је изузетно поштовао и Св. владика Николај Жички. Баш као и Св. владика Николај и Јован стиже у Америку где помаже и утврђује Руску заграничну цркву. Ту у Америци у Сијетлу је и умро а његове свете мошти почивају у Сан Франциску. Руска црква га је прогласила за светитеља 1994.године и мада је рођен у Русији, од мајке рускиње, све време службовао као клирик Руске цркве, Руси су за Св. Јована навели да је српски светитељ, због његовог српског порекла.

Србима и Русима честитам празник Светог Јована Максимовича Шангајског и Сан Франциског, који се прославља на данашњи дан.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић