Став Одбора за одбрану СНП поводом Дана победе над фашизмом

11. маја 2016.

by / 0 Comments / 140 View / 11. маја 2016.

Русија је победила Хитлера

Улазак америчких и британских трупа у северну Француску 6. јуна 1944, Сједињене Америчке Државе и део западних савезника сматрају пресудним догађајем за исход Другог светског рата, упркос чињеници да је нацистичка војска тада већ претрпела суштинске поразе од Црвене армије, пре свега у тенковској бици код Курска, коју историчари називају „крајем почетка“, и бици за Стаљинград, коју називају „почетком краја“ Другог светског рата.

Америчка нација свакако има право да се поноси оним што је њихова земља учинила у Другом светском рату. САД су у савезу са земљама Комонвелта однеле најважније победе у борбама против поморских и ваздухопловних снага Јапана и нанеле су озбиљну штету војној и индустријској машини нацистичке Немачке. Није безначајна ни улога САД у снабдевању СССР-а оружјем и превозним средствима, драгоценим индустријским материјалима, лековима и намирницама за време рата.

Међутим, историјске чињенице, изречене у егзактним бројкама, недвосмислено указују да је управо Русија поднела највећи терет ратовања са нацистичком Немачком у Другом светском рату:

– 74 одсто губитака немачка војска претрпела је у борби са СССР-ом, три пута више него у борби против свих других 25 земаља савезника заједно;

– 50 дивизија немачке војске борило се само у Курској бици, два пута више него на целом Западном фронту током целе 1943. године;

– 800.000 војника изгубила је Немачка само у Стаљинградској бици, 7 пута више него на целом Афричком фронту током целог рата;

– Списак јединица Вермахта показује да је током читавог Другог светског рата укупно 130 немачких копнених дивизија уништено на бојном пољу и избрисано са тог списка. Од тога су 104 дивизије (80 одсто) претрпеле пораз управо од руских трупа.

САД су из Другог светског рата изашле као држава победница која из тог статуса и данас црпи велики политички и војни утицај који остварује на поражену Немачку. За све те успехе Америка је, условно речено, платила релативно ниску цену, бар у поређењу са Русијом. Погинуло је 322.200 грађана САД, и то готово искључиво војника, а ратна дејства скоро и да нису дотакла територију Америке. У исто време Русија је у Другом светском рату изгубила преко 20 милиона људи. Тако великом броју жртава допринео је геноцидни карактер убијања у Русији, која су обухватала не само смрти на бојном пољу већ и бројне злочине над цивилним становништвом. Уз то, САД су током Другог светског рата избегле пад животног стандарда становништва. Напротив, њихова економија је у ратним годинама забележила интензиван раст. Док су на Источном фронту, честе борбене операције, али највише примена политике „спаљене земље“ довеле до уништења великог броја насељених места, као и залиха хране и усева у пољима, што је проузроковало додатне патње и смрт цивилног становништва које је умирало од болести, глади и хладноће.

То несумњиво сведочи о томе ко је поднео највећи терет Другог светског рата.

Да није било борбе и страдања руског народа Хитлер би још дуго владао Европом.
Зато сваког 9. маја, на Дан победе, треба да се сетимо палих руских хероја и цене коју је Русија платила да бисмо данас живели у слободном свету. Док год живи то сећање, сви покушаји прекрајања историје и неправедног минимизирања пресудне улоге Русије у победи над Хитлером биће осуђени на неуспех.

Срећан Дан победе!

Генерал Митар Ковач, председник Одбора за одбрану СНП