Срећан празник Светог Василија Острошког

11. маја 2016.

by / 0 Comments / 70 View / 11. маја 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Црква и држава код Срба кроз векове нераскидиво иду заједно. Тамо где држава нема моћи да помогне или утиче, ту је Црква. Kао данас на Kосову што је Црква главна српска институција на коју се народ може ослонити и која својим присуством доказује и Србима и непријатељски настројеном делу западног света да се Срби неће тако лако одрећи свог Kосова. Тако и у XVII веку, када је турски зулум и јарам достигао свој врхунац, на два века пре Kарађорђа, ослонац Српског народа у Херцеговини па и шире и у Црној Гори и Далмацији и Босни, био је Светитељ Божији Василије Јовановић данас познатији као Св. Василије Острошки.
У Василијево време с једне стране Срби су трпели турско ропство, док се с друге стране у западним српским крајевима вршило лукаво и планско покатоличавање сиромашних Херцеговаца. Св. Василије је одлучно стао у одбрану народа и вере, обилазећи херцеговачка села, храбрио је људе и помагао колико је могао, штитећи их од унијатске пропаганде. Тако је од Турака добио назив „Рајин богомољац“.
И у оно време као и данас, сем Руса, Срби нису имали на кога да се ослоне. Тако је и Св. Василије путовао у Русију од које је добио помоћ за свој народ. Мучан је био животни пут Св. Василија, али заслугом његовом опстало је православље у Херцеговини. Његове свете мошти почивају под Острогом у испосници у којој се подвизавао.
Данас под Острог долазе и Православни и Kатолици и Муслимани једнако тражећи помоћ од Василија. Мноштво чуда је забележно над његовим моштима. Пример Св. Василија и нама данас треба да буде путоказ како се ваља борити за свој народ и за своју веру, на кога се можемо ослонити, и како до краја остати човек у најгорим околностима.
Нека свима који славе и поштују Св. Василија Острошког помогне овај велики светитељ Божији.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић