Спортски журнал: Драгица Ђурић – саборац без ког се не може

6. фебруара 2015.

by / 0 Comments / 288 View / 6. фебруара 2015.

Голманка најузвишенијег дамара и креације, увек спремна на сабраност и одрицања, самим тим и врхунски тренер, Драгица Ђурић је у Дохи била прави представник српског рукомета на ИХФ конференцији посвећеној женској популацији, на позив председника Светске рукометне федерације Хасана Мустафе.

– Велика ми је част што сам позвана на такав скуп, а још важније што смо имали свог представника, што је неко из Србије присуствовао на овако важној конференцији. Не знам по ком критеријуму смо позвани, било је тренера, менаџера, судија, доста бивших врхунских играчица, у главном ми жене, што је потпуно одговарало теми.

Судећи по томе што је конференција у Катару одржана у сред завршних мечева Светског првенства за мушкарце, изгледа да желе мало да нас приближе јачем полу?

– Управо тако, јер су разне анализе показале да је популарност мушког рукомета чак дупло већа од женског. Тема и јесте била како приближити нашу популарност мушкој јер је процењено да су разлиике алармантне. У току једнодневног заседања приказано нам је мноштво примера и паралела које указују на овакав закључак, а понуђена су и многа решања.

Први део трибине лично је водио председних ИХФ, а други некадашња рукометна репрезентативка, генерација Драгице Ђурић, Аленка Цудерман, председник Комисије за женски рукомет при ЕХФ.

– Било је изузетно занимљиво и конструктивно, а веома значајно и за наш углед, јер је Хасан Мустафа у свом излагању , између осталог, веома често помињао Србију као пример добре организације мушког Европског и мушког и женског Светског првенства. Не, то није био и пример веће равноправности, мада је на тим првенствима била нешто мања разлика у мушкој заступљености него обично.

НОВО ИМЕ НИНА

Драгица Ђурић је активан члан УО РСС задужена за женски рукомет, координира голманским радом свих селекција и увелико ради са изабраницама за предстојећу ЕХФ недељу у марту.

У контакту сам са свима, а радим са голманка ангажованим у отаџбини по устаљеном плану и програму. Осим уобичајених имена, ту је и Нина Колунџић коју ћемо позвати у наредном периоду јер показује завидан таленат и форму.

У паузи излагања Ђурићева је размењивала стручна искуства са Грит Јурак, Нарцисом Лекушану, Људмилом Бодњевом, Ањом Фрешер, али и сестрама Бонавентура о суђењу:

– Не заостајемо за светским трендовима, осим наравно по могућностима, тако да смо имали шта да размењујемо и надограђујемо и на ову конкретну тему веће женске популарности. Ако само делић изнетих планова буде остварен, биће то велики помак за женскки рукомет.

Председник ИХФ се веома заузео за ову тему?

– Његова препорука је и да се што више жена укључе и у рад комисија ИХФ, да у свакој буде ангажована бар по једна, па чак и да женски рукомет воде само жене. Такође, било је речи о потреби да се више бавимо рукометом у школама, у виду одржавања јавних часова где би бивше рукометашице показивале основне елементе игре, али и водиле разговор са младима, упућивале их у тајне и радости спорта.

Кроз свој рад са репрезетативним голманкама, али и кроз најновија ангажовања у странци Српска народна партија чији је један од оснивача, али и председник одбора за спорт, једна од најбољих голманки света свих времена, већ се залаже за родну равноправност и већи утицај жена у спорту:

– Својим радом и приступом, најпре кроз рукомет где сам цео живот, одувек се залажем за већа права жена у друштву и у одлучивању. Сматрам да томе могу доста да допринесим и кроз СНП где ћу се такође активно залагати за равноправност али и већу улогу спорта уопште. Његове благодети су немерљиве, за жене од виталног значаја, самим тим и за друштво, а видим да није представљен на начин који би неког и покренуо на акцију. То бивши спортисти најбоље могу да објасне… И сами смо доказ колико је важно бити физички активан, а мање је познато колико се на тај начин буде и остали људски потенцијали, колико човек добија више самопоуздања и подиже параметре. Ретки постају врхунски спортисти, али сви могу да уживају у спорту и да од њега имају велике користи.

Драгица Ђурић је члан Председништва СНП и председник Ресорног одбора за спорт СНП

SPORTSKI ZURNAL - Dragica Djuric - Saborac bez kog se ne moze