СНП: Укидање еколошке таксе – минус у буџету државе, плус на рачунима највећих загађивача

10. децембра 2015.

by / 0 Comments / 158 View / 10. децембра 2015.

Српска народна партија се оштро противи укидању плаћања еколошке таксе коју предвиђа Нацрт закона о финансирању локалних самоуправа. Уколико закон буде усвојен, локалне самоуправе ће остати без прихода од осам милијарди динара годишње.

У годинама када Србију потресају еколошке катастрофе, када градови и општине широм земље имају огромне проблеме са загађеном пијаћом водом, дивљим депонијама, одлагањем депонијског отпада, великом коцентрацијом чађи у ваздуху, загађеношћу река, помором рибе, сталним појавама одрона и клизишта која директно угожавају животе и здравље грађана, Влада предлаже укидање, малтене јединог извора финансирања за спречавање ових катастрофа и унапређење ионако лошег стања у коме се налази животна средина.

Предлогом закона би били заштићени управо највећи загађивачи животне средине као што су велики енергетски системи и индустријска постројења. Ако се већ тврди да наш електроенергетски систем послује позитивно, онда не постоји ни један једини разлог за укидање накнаде за заштиту околине управо систему који је највећи загађивач ваздуха и земљишта.

Са друге стране, велика индустријска постројења, као такође велики загађивачи, углавном су у власништву страних компанија. Зашто онда укидати еколошку таксу онима који у својим матичним земљама имају посебну обавезу бриге о заштити животне средине и плаћања еколошких накнада?

Усвајање оваквог закона негативно ће се одразити на и онако мале буџете већине општина у Србији, а на чијим територијама се налазе највећи загађивачи животне средине. Законом се такође даје легитимитет употреби „прљавих технологија“ и успоравању примене савремених и еколошки прихватљивих технологија од стране иностраних компанија које послују на нашем тржишту, а које управо такве технологије избацују из производних погона лоцираних на територији њихових матичних држава.

Српска народна партија поручује да ће усвајање оваквог закона, односно укидање еколошких такси, нанети велику штету како буџету локалних самоуправа тако и буџету државе. Зарад очувања животне средине треба оснивати посебне зелене фондове, како на нивоу државе тако и на нивоу локалних самоуправа, како би се рационалније обављала расподела средстава прикуљених од еклошких такси и других прихода.

Одбор за заштиту животне средине СНП