СНП: Покренути иницијативу да међународна заједница призна геноцид над Србима у НДХ

4. августа 2016.

by / 0 Comments / 354 View / 4. августа 2016.

Српска народна партија (СНП) тражи да Србија покрене широку дипломатску иницијативу како би парламенти земаља широм света усвојили резолуцију у којој се констатује да је над Србима и Јеврејима у нацистичкој творевини НДХ – почињен геноцид, истакао је Јован Палалић, генерални секретар СНП, уочи обележавања годишњице страдања Срба у операцији Олуја.

„Злочиначком операцијом Олуја, такозвана европска Хрватска, као правна наследница НДХ, покушала је да доврши геноцид који су над Србима починили хрватски нацисти Анте Павелића“, рекао је Палалић.

Он је истакао да су данашњи поступци хрватских званичника, који рехабилитују усташко-нацистичку идеологију, „последица чињенице да се Хрватска никада није суочила са својом нацистичком прошлошћу, нити је кажњена због геноцида над Србима и Јеврејима које је починила током Другог светског рата“.

„Усвајање овакве резолуције у што већем броју парламената у Европи и свету, а пре свега међу антифашистичким народима који су претрпели највеће жртве у Другом светском рату, треба да постане један од приоритета дипломатске борбе Србије“, нагласио је Палалић.

Он је закључио да је то једини пут до испуњења „историјске правде и коначног успостављања мира и стабилности на Балкану“.