Снежана Петровић: СНП подржава развој стратешког партнерства Србије и Кине

13. октобра 2016.

by / 0 Comments / 137 View / 13. октобра 2016.

Српска народна партија подржава стратешко партнерство Србије и Кине. Резултат овог партнерства је снажна кинеска подршка за све политичке одлуке које су се односиле на заштиту најважнијих државних и националних интереса Србије. Најбољи пример за то је чињеница да Кина није признала независност лажне државе Косово и један је од наших најважнијих савезника по овом питању у Савету безбедности Уједињених нација, изјавила је Снежана Петровић, народни посланик Српске народне партије.

Она је на седници Скупштине Србије поручила да је економска сарадња Србије и Кине на високом нивоу, што доказују веома значајне кинеске инвестиције у Србији попут Железаре Смедерево, модернизације пруге Београд-Будимпешта, Пупиновог моста који повезује Борчу и Земун, као и повољни кредити за модернизацију термоелектране Костолац Б.

– Улазак стратешких партнера из Кине у Железару Смедерево је изванредна вест за читаву државу и привреду. Железара запошљава више од 5.000 радника, а познато је да на сваког радника у металској производњи иде још најмање троје запослених у повезаним делатностима. То значи да од Железаре плату прима најмање 15.000 породица у Србији. Такође, најављени раст обима производње у нашој челичани на 2,1 милиона тона годишње, уз инвестиције од 300 милиона долара, доноси нова радна места и повећање извоза за милијарду долара, што ће се веома повољно одразити на раст ниво-а БДП у Србији – објаснила је она.

– Колико је значајна кинеска инвестиција у железару и колико ће она допринети извозном потенцијалу Србије говори и покушај Европске комисије да ту инвестицију оспори, због наводних дампиншких цена челика који се производи у нашој челичани – нагласила је Снежана Петровић и закључила да СНП очекује још више кинеских инвестиција и даље продубљивање економске и политичке сарадње две пријатељске земље.