Русија и Србија јачају сарадњу у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе

15. априла 2019.

by / 0 Comments / 44 View / 15. априла 2019.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне корпорације Росатом потписали су током међународне конференције ”Атомекспо 2019” у Сочију два меморандума којима се потврђује и јача сарадња Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Први документ одређује правац сарадње у области припреме и обуке стручних кадрова, док се други односи на питања транспарентности и информисања јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе.

Министар Поповић је оценио да је потписивањем ових споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије. ”Србија ће сада имати шансу да добије трансфер знања од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно са њима обнавља и гради српску научну базу у овој области”, истакао је Поповић.

Он је истакао да Србија заједно са Росатомом жели да успостави најмодернији истраживачки Центар за нуклеарне науке, технологије и иновације у Србији. ”То ће бити најсавременији такав центар у овом делу Европе где ће се обучавати стручњаци за нуклеарне технологије из целог света. Данас се нуклеарна енергија користи у медицини, пољопривреди, индустрији, ”паметним градовима”. Желимо да развијамо потенцијале Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера, руски Росатом, који је водећа компанија у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у свету”, рекао је Поповић.

Генерални директор Росатома, Алексеј Лихачов, истакао је значај потписаних споразума уз оцену да је у претходних годину дана постигнут велики успех у билатералним односима Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

”Без квалификованих кадрова, нуклеарне технологије немају будућност, а без подршке јавности није могуће говорити о имплементацији таквих високотехнолошких пројеката. Корак по корак, заједно са српским партнерима, отворено и систематски постављамо темеље за будуће заједничке пројекте који ће дати значајан допринос развоју економије и даљег напретка Србије“, истакао је Лихачов.

Потписивању меморандума претходио је радни састанак Поповића и Лихачова на којем је исказана обострана и снажна спремност за даљи развој сарадње и спровођење потписаних споразума.

Раније ове године, током посете председника Русије Владимира Путина Србији, Поповић и Лихачов су такође потписали два међудржавна споразума о сарадњи Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а тиме је и званично, после 30 година, обновљена сарадња две земље у овој области.