Ресорни одбор за здравство СНП: Данас је Међународни дан деце оболеле од рака

15. фебруара 2020.

by / 0 Comments / 37 View / 15. фебруара 2020.

Слоган овогогодишње кампање обележавања борбе против рака код деце која траје више од једне деценије је „И ја се борим“. Сваког 15. фебруара свет подсећа да је глобални приоритет јавног здравља брига о квалитету лечења али и о квалитету живота, о емоционалним, социјалним и осталим потребама деце оболеле од рака. Њихове породице су такође посебна брига кроз едукацију, ближи контакт са лекарима, разумевање и подршку.

Статистика нам увек послужи да застанемо и да се запитамо, поготово ако је сурова и неумољива. Процењује се да у свету од рака годишње оболи 155 до 200 хиљада деце, мада је проблем шири и већи, јер неразвијене земље немају регистре, одговарајућу дијагностику и терапију. 

Од ове опаке болести, нажалост, годишње умре више од 96 000 деце. У Србији свакога дана од рака оболи једно дете, док сваке недеље једно умре. Ипак, захваљујући савременим терапијама остварују се и већи успеси у лечењу. Петогодишње преживљавање у узрасту до 14 година, повећано је са 54% на 80%.

Ако је кампања Међународног дана деце оболеле од рака под називом „И љубав лечи“, ништа нас не спречава да волимо, разумемо, саучествујемо, помажемо, будемо милосрдни, дарујемо себе једни другима, а од оболеле деце научимо храброст, срчаност, достојанство у болести и да разумемо патњу.