Радован Калабић за Нови темишварски весник: Република Српска ће опстати

29. јануара 2017.

by / 0 Comments / 90 View / 29. јануара 2017.

Радован Калабић, књижевник, историограф и члан Председништва Српске народне партије посетио је Темишвар где се састао са руководством Савеза Срба у Румунији на челу са председником Огњеном Крстићем као и са Маринком Марковим, протојерејем ставрофором и архијерејским намесником Будимско-темишварске епархије СПЦ и директорком Српске гимназије „Доситеј Обрадовић у Темишвару са којима је разговарао о положају Срба у Румунији. Калабић је присуствовао и Свечној светосавској академији која је одржана у Темишварском народном позоришту. У интервјуу за српски часопис „Нови темишварски весник“ Калабић је поручио да Додик наставља да предводи и уједињује српски народ преко Дрине у његовој праведној борби за слободу, за очување и снажење Републике Српске.

Како бисте најкраће описали политику коју воде председник Милорад Додик и руководство Републике Српске?

Калабић: Они доследно воде српску државотворну, а не партијско-шићарџијску политику. То није ни политика ексцеса, ни дестабилизације и конфронтације са другима, како се она често злонамерно и искривљено представља, већ политика правог и примереног одговора на дрске и клеветничке покушаје званичног Сарајева, те тзв. високог представника и дела међународне заједнице да се обесправи српски народ у БиХ. Као и да се оспори међународно-правни легитимитет и субјективитет Републике Српске. Коначно, за вођење такве политике Додик налази ослонац у народу, а не у западним амбасадама, у лажљивим медијима и међу агентима страног утицаја.“

На шта су критичари Милорада Додика највише осетљиви и шта им код њега највише смета?

Калабић: То што Председник РС ни под каквим претњама, притисцима и уценама не жели да тргује  државним и националним интересима.Парадоксално звучи али изгледа да се њихова најкрупнија замерка односи на одбијање Милорада Додика и Бања Луке да се понашају као ТУЂИНИ НА СВОМЕ. Руководство Републике Српске једноставно не пристаје да се потчини пред оним, који би на целој територији БиХ да реализује идеје свога оца из злогласне „Исламске декларације“. Додику и његовим најближим сарадницима не пада ни на крај памети да спроводе стране налоге а на штету српских виталних интереса.

Како тумачите увођење санакција председнику Додику у последњим сатима Обамине админстрације и претње бошњачких политичара да ће обновити тужбу против Србије?

Калабић: Тумачим то најпре као још једну потврду да председник Републике Српске води исправну политику и као нови доказ да је он израстао у државника од формата. Против његове снажне политичке фигуре пораженој клинтон-сорошевска класи – када су пропали сви покушаји да га сломе и преуме – није преостало ништа друго већ да предузме кораке кукавичке одмазде. Међутим, на часовнику такве политике већ је откуцала поноћ, а њен компас је ионако одавно затурен.

Ускоро следе парламентарни избори у Холандији и председнички у Француској, као и септембарски парламентарни избори у Немачкој.

Калабић: Победом Доналда Трампа у Вашингтону је, а не у немачкој престоници, пао прави Берлински зид и срушила се либерална Вавилонска кула. Сва је прилика да ће од сада Београд и Бања Лука постати природни савезник Русије и САД у њиховој јасно наговештеној намери да заједнички поразе исламски тероризам у свету, ма шта се и ма ко се иза тог имена кри(л)о.

Да ли би на „линији ватре“ најмоћнијих сила света ускоро могли да се нађу Сарајево и Приштина?

Калабић: Наравно, уосталом, на територији лажне државе Косово и федерације БиХ одавно су идентификовани водећи регрутни центри и легла активиста ISIS.

На крају крајева, данас се широм Србије и Републике Српске, као и овде у Темишвару, прославља Свети Сава, наш светитељ и наш просветитељ. Он је био и први Христов апостол међу Србима, који нас је крстио у православној вери и који нам је за векове оставио најпоузданији путоказ. Да живимо у слободној држави, са слободном црквом и слободном културом.

Разговор водио др Рајко Корња