Радован Калабић у посети Србима у Темишвару

11. децембра 2017.

by / 0 Comments / 78 View / 11. децембра 2017.

„Савез Срба у Румунији представља једину и кровну организацију свих Срба, који као аутохтони народ вековима живе у овој суседној земљи. Али, овај свез може да служи и као пример за угледање свим Србима у дијаспори и у региону како се одржава организационо јединство, како се чува наш национални и културни идентитет, те како једна мањина може немерљиво да допринесе зближавању два народа“ – изјавио је Радован Калабић, књижевник, историограф и члан председништва Српске народне партије у Темишвару.

У сусрету са Славомиром Гвозденовићем, главним уредником часописа „Књижевни живот“, који издаје Савез Срба у Румунији, песником и дугогодишњим послаником у румунском парламенту Калабић се осврнуо и на значај који има српска књига уопште, било да излази у Темишвару или престоном Београду, Бања Луци, Подгорици, или у Бечу, Чикагу и Сиднеју.

„Штампани на српском језику и од српских аутора ти наслови чувају наш културни идентитет и сведоче о Србима као старом европском и културном народу“, рекао је Калабић.

Калабић се осврнуо и на посебан значај двојезичних издања „Савеза“, на српском и на румунском, који пружају прилику за боље упознавање и прожимање култура ова два народа.

Уједно, он је Гвозденовићу пожелео добродошлицу и успех у представљању његове нове збирке песама „Господе развесели“, заказане за среду, 13. децембра у Вуковој задужбину у Београду.

Гостујући у Темишвару Калабић је дао и подужи интервју за свечани, новогодишњи број Новог темишварског весника, чије ћемо акценте пренети по изласку из штампе овог гласила са најдужом традицијом међу Србима у Темишвару.