Путин ће донети поруку којом ће охрабрити Србе на КиМ

15. јануара 2019.

by / 0 Comments / 94 View / 15. јануара 2019.

Председник Русије Владимир Путин ће сигурно донети поруку која ће охрабрити све Србе на КиМ, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Како каже, Путин ће сигурно рећи да је Косово за Русију неодвојиви део Репубилке Србије и да ће наставити да подржава резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

„Сигуран сам да ће се отворити веома важне политичке теме како да се настави дијалог, јер Србија је за дијалог. Русија је неколико пута већ исказала спремност да, уколико дође до промене формата дијалога, а мора да дође пошто је Бриселски споразум пропао, узме учешће у преговорима, уколико је Србија званично позове“, рекао је Поповић.

Тај формат који би могао да донесе резултат у преговорима би, подсећа, укључио и САД и Русију и Кину, као и Европску унију.

Он додаје да посета председника Путина Београду долази у важном моменту за Србију, када су, између осталог, Албанци са Косова потпуно прекинули дијалог и нису испунили ништа из Бриселског споразума.

Може се рећи, оцењује министар, да су Албанци са Косова ставили тачку на Бриселски споразум, наводећи да је тај споразум „мртав“ увођењем такси на српску робу које су „нонсенс“ у 21. веку.

Посета, додаје, долази када, с друге стране, Србија показује велику кооперативност и жељу да нађе компромис.

„Ова посета ће дати огроман значај за Србију, зато што је Русија у овом претходном периоду безрезервно подржавала наш територијални интегритет и суверенитет и подржавала резолуцију 1244 која егзактно каже да је Косово неодвојиви део Србије“, рекао је Поповић.

Русија је, каже, чувала резолуцију и тако ће бити у будућности.

„Сигуран сам да ће председник Путин наставити да подржава Србију по питању суверенитета и територијалног интегритета, као и све Србе који живе на Косову“, истакао је Поповић.