Превенција и рано откривање кључни код карцинома дојке

16. октобра 2019.

by / 0 Comments / 59 View / 16. октобра 2019.

Октобар је међународни месец борбе против рака дојке. Ова болест је на жалост у експанзији у целој Европи, а Србија заузима неславно  друго место по броју умрлих од овог опаког обољења

Ово је и најчешћа малигна болест жена у свету.Рачуна се да ће свака 8 до 10 жена оболети од рака дојке.

Од изузетне је важности  да када се рак дојке открије на време (рано открије),може бити излечив па је из тог разлога на првом месту превенција ( превентивни прегледи ).

У раној дијагностици карцинома дојке ,а оно што можемо да урадимо саме је САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ,затим УЛТРАЗВУК  ДОЈКИ  и  МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА у здравственим установама.Наравно основ раног откривања карцинома дојке је МАМОГРАФИЈА,дијагностичка метода  у којој се користи рендгенско зрачење.Студије широм света су показале да је примена мамографије  смањила смртност од карцинома дојке за 30 %. Овом методом могу да се открију карциноми дојки који су изузетно мали па не могу да се напипају.Као стандард  данас имамо такозвану ДИГИТАЛНУ МАМОГРАФИЈУ.Већина водича препоручује да се прва  мамографија ради код жена између  40 и  50 године у виду скрининг мамографије ,а од 50 године редовно.

Самопреглед  дојки је упутно радити једном месечно након навршене двадесете године  и то у првој половини циклуса  а најидеалније би било од  5 до 15 дана од првог дана менструације.Уколико се напипа неки чворић у дојци потребно је јавити се лекару али треба имати на уму да су најчешћенапипане промене безопасне ,тако да не треба паничити али их никако не смемо ни игнорисати .

Самопреглед се врши у пет корака:

1.прегледамо прво изглед наших дојки на огледалу са рукама на боковима

2.прегледамо изглед наших дојки у огледалу са рукама подигнутим изнад главе

3.нежним притиском на брадавице утврђујемо да ли можда постоји неки исцедак и какве је боје (крвав,безбојан,зелен,жут)

4.препипавамо кружним покретима леве руке десну дојку и обрнуто.При овом прегледу лежимо на леђима

5.препипамо дојке и у стојећем положају  или седећем (најлакше је приликом туширања док су дојке мокре)

Промене на које требамо обавезно обратити пажњу су : очврснуће дојке,увлачење коже,наглашена вена,увлачење брадавице,ерозије по кожи,црвенило коже,асиметрија ,појава рупица ,унутрашњи чвор,секреција из брадавице.

Фактори ризика су пол,и то женски пол сто пута учесталији од мушког,животна доб-појава карцинома расте са годинама старости(у Србији највећа од 55 до 65 год),позитивна породична анамнеза за рак дојке у блиских рођака (мајке,баке,рођене сестре,ћерке),генетски фактори-мутације на БРЦА 1 и БРЦА2  генима,предходно дијагностикован рак дојке-повећава чак 4 пута ризик од настанка карцинома у другој дојци,гојазност-два пута повећава ризик од настанка рака дојке  код жена у менопаузи,хормонски фактори(рана менструација-пре 11 год и касна менопауза-после 54 год),жене које нису рађале или су изнеле трудноћу у каснијим годинама,хормонска терапија –контрацептивна средства и хормонска терапија након уласка у менопаузу,изложеност јонизујућем зрачењу у пубертету,пролиферативне промене у дојци –атипичне хиперплазије ,густина жлезданог ткива-повећана густина жлезданог ткива нарочито код млађих жена повећава ризик од настанка карцинома дојке више од пет пута.

У Србији је програм за рано откривање дојке започет 2012 године ,а као скрининг тест користи се мамографија ,подаци говоре да се на преглед одазвала свака трећа жена.У периоду 2018 године прегледано је више од 90 000 жена и у том периоду је откривено 850 карцинома дојке(подаци института за јавно здравље Батут).

Последњи подаци показују  да свака трећа жена која је позвана скринингом обави мамографски преглед,те да је код  1000 жена управо таквим програмом постављена  дијагноза рака дојке.

Како би се болест открила у раној фази морамо што више промовисати самопрегледе дојки,ултразвучне прегледе и  мамографске прегледе   ,тиме ћемо очувати квалитет живота  а у бар 85 % случајева  жена  до преживљавања без последица .

                                                                                                Др Марија Радуловић

                                                               Председница Одбора за здравство СНП