Пожар на Менхетну ујединио Србе широм света

2. маја 2016.

by / 0 Comments / 34 View / 2. маја 2016.

Блог председника Ненада Поповића

 

Гледао је Свети Сава деценијама строги центар Њујорка, посматрајући има ли неког Србина у невољи који тражи утеху, да га пригрли, да га позове… Изнад врата велике цркве посматрао је Свети Сава Менхетн и читаву источну обалу, а прича о чувару српских душа у Њујорку толико се проширила последњих деценија, да су сви Срби из овог града знали где могу пронаћи утеху, наду, спас и радост, пре свега.
У дубини душе, знали су где је њихова права адреса, где је њихова друга кућа, где је њихово духовно уточиште.
Изгорела је црква Светог Саве у Њујорку на Васкрс. Пламен је гутао сводове српске православне светиње у Америци. Али вара се свако ко је помислио да ће светосавље нестати у пламену зла, да ће српска вера нестати у диму, да ће се успомене помешати са пепелом, на дан Христовог васкрснућа.
Пламени језици само су осветлили пут којим треба да идемо. То је пут духовног јединства, вере и слоге свих Срба. Никада Свети Сава не може изгорети у нашим душама, као што отац никада не може нестати из сећања своје деце. И тако је вековима уназад и тако ће остати довека.
Уместо да наша вера ослаби, она је од данас још јача, јер смо свесни да нас наш духовни отац опомиње да се морамо држати један другог. Ако неко до данас можда и није чуо за цркву Светог Саве на Менхетну, од данас ће осећати да је све време био у њој, да се молио и у њој налазио спасење, јер никаква ватра не може спалити истину о Србима, о нашем Косову, о нашим Немањићима и Светом Сави.
Ако је неке утехе, пожар у Њујорку је осветлио наш пут пред којим ће бити још много искушења, али ми ћемо уједињени и јаки, са вером у Бога, савладати све препреке које ће се наћи пред нама. Тај пожар нас је само подсетио да је Свети Сава у свакоме од нас. Док је нас, биће и њега. И ниједан пожар ту истину не може да уништи!

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић