После Голготе долази Васкрсење!

29. априла 2016.

by / 0 Comments / 62 View / 29. априла 2016.

Блог председника Ненада Поповића

 

Има неколико чуда у Хришћанству која сведоче величину Христову.
Једно од тих чуда је вера милиона и милијарди људи у Христово Васкрсење.
Друго је чудо како су апостоли, ти неуки рибари из Галилеје, успели да убеде цело Римско царство да је Христос васкрсао. Треће је чудо, како се та вера није прекинула ни после разорења Римског царства, него и дан данас људи верују у Васкрсење Христово.
„Ако Христос није васкрсао, узалуд је вера наша“ – говорио је свети апостол Павле. Суштина вере Хришћанске је управо у Христовом Васкрсењу.
А Васкрсења не бива без Голготе!
Голгота је место страдања Христовог у Јерусалиму, место где је разапет и умро на крсту.
Наш народ, свој трновити историјски пут често пореди са тим местом из Јерусалима, са Голготом, и не без разлога.
Наша вера у васкрсење Христово је давала наду народу и у његово лично васкрсење после сваке Голготе. Отуда смо црпели наду и ентузијазам после сваког страдања и разарања и поново се уздизали и васкрсавали.
Небројено пута кроз историју ми Срби били смо убијани, иако невини као Христос. Попљувани, прокажени, и срамоћени, као Христос. Тучени и суђени неправедно. Вођени на клање као овце.
Сваки пут, душмани наши мислили су да су нас дефинитивно уништили, као што су и непријатељи Христови мислили на Велики Петак да су Христа дефинитивно зауставили и уништили.
АЛИ Христос је васкрсао!
И Срби васкрсавају и после Албанске Голготе, и после Јасеновачке Голготе, и после комунистичке Голготе и после НАТО Голготе и после Косовске Голготе 1389. и 1999.
Јер Срб је Христов како каже св. Ђакон Авакум док су га Турци водили на Голготу. И не радује се Срб Голготи него Васкрсењу, јер зна Срб да ће после сваке Голготе доћи Васкрсење.
После сваког Великог Петка долази Васкрсење. После сваког страдања долази обнова, и уздизање. Зато никад не треба губити наду. Јер ко би пре 20 година могао рећи: „Русија ће поново бити велика и светска сила“? Ретко ко. Исто тако ни ми не треба да губимо наду, као што је ни браћа Руси нису изгубили, јер нас веже иста вера у Васкрсење. Као што је Русија васкрсла, васкрснуће и Србија!

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић