Поповић: Зелени иновациони ваучери доприносе расту конкурентности и отварању нових радних места

13. марта 2018.

by / 0 Comments / 61 View / 13. марта 2018.

„Кроз програм зелених иновационих ваучера на најбољи начин се остварује сарадња научно-истаживачких организација и привреде. Та сарадња треба да резултира развојем нових производа и услуга који ће довести до подизања конкурентности српске привреде и отварања нових радних места“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је, отварајући церемонију доделе Зелених иновационих ваучера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), истакао да Влада Србије улазе велике напоре у јачање иновационих капацитета српске економије кроз остваривање ближе интеракције између науке и привреде.

„Желимо да заједно са нашим партнерима из ЕБРД радимо на јачању троугла развоја који чине образовање, истраживање и бизнис. То видимо као основ за развој економије засноване на иновацијама и знању“, нагласио је Поповић.

Он је објаснио да се уз помоћ Зелених иновационих ваучера малим и средњим предузећима пружа прилика да добију знање из научно-истраживачких организација. „Оне компаније које немају средстава да плате научна истраживања, кроз овај финансијски механизам добијају ту могућност. На тај начин те компаније унапређују своје производе, подижу продају, а људи који у њима раде зарађују веће плате“, рекао је Поповић и додао да интерес у томе имају и компаније и држава.

Министар је указао да су зелени иновациони ваучери важан финансијски механизам усмерен ка развоју „зелених технологија“, али да је исто тако важно да се кроз пројекте ЕБРД подрже и друге релевантне области за српску економију, а посебно индустрија.

„Позивам наше партнере из ЕБРД да заједно развијамо и спроводимо такве програме који су у интересу Србије али и читавог региона“, рекао је Поповић.

Данас је Зелене иновационе ваучере у укупној вредности од 150.000 евра добило десет спрских компанија из различитих области привреде и за та средства оне ће моћи да ангажују научнике са различитих факултета и института који ће им помоћи у развоју њихових производа.

На церемонији доделе Зелених иновационих ваучера присутнима су се обратили и Горан Триван, министар за заштиту животне средине, Данијел Берг, директор ЕБРД у Србији и Тери МекКалион, директор сектора за енергетску ефикасност и климатске промене ЕБРД.

FOTO/PERIC MILOS

FOTO/PERIC MILOS