Поповић: Заштита интелектуалне својине саставни део иновационог екосистема Србије

26. априла 2018.

by / 0 Comments / 73 View / 26. априла 2018.

„Култура заштите интелектуалне својине, од идеја до конкретних техничких решења, представља основ економије знања, а посебно индустрије. Зато ће држава учинити све да унапреди стање у овој области, како би национални систем заштите интелектуалне својине, постао видљив и значајан део националног иновационог екосистема Србије“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је, поводом Светског дана интелектуалне својине, поручио да је задатак државе да системски ради на мотивисању младих истраживача, предузетника, али и индустријских компанија да размишљају о заштити својих идеја и да схвате да је знање роба. „Знање је роба највишег могућег квалитета, али знање само по себи није довољно – оно треба да буде претворено у производ и пласирано на тржиште“, рекао је Поповић.

Он је, обраћајући се присутнима у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије, нагласио да је заштита интелектуалне својине саставни део иновационог екосистема Србије.

„Иновацију није довољно само финансирати, иновација мора да се штити, да се ауторство подигне на највиши могући ниво, да се оно цени и признаје од стране друштва, и адекватно друштвено позиционира“, рекао је Поповић.

Он је оценио да Србија може да буде поносна на своју историју у области интелектуалне својине, подсетивши да је још давне 1883. године Краљевина Србија учествовала у међународним телима која су се бавила заштитом „јединствених идеја и производа талентованих појединаца“.

„За две године, 2020, прославићемо 100 година од оснивања завода за интелектуалну својину, у чијем управном одбору је седео и Милутин Миланковић“, рекао је Поповић.

Он је објаснио да поред врхунске науке, Србија мора да развија јако, креативно и иновативно инжењерство, и да тај процес мери инжењерским достигнућима, односно иновацијама преведеним у патенте.

FOTO/PERIC MILOS


FOTO/PERIC MILOS