Поповић: За три године извоз ИТ-а биће две милијарде евра

28. марта 2019.

by / 0 Comments / 61 View / 28. марта 2019.

„Извоз ИТ услуга из Србије у прошлој години био је око 1,15 милијарди евра, а за само три године достићи ће две милијарде евра“, изјавио је данас министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који је уручио главну награду портала еКапије за инвестицију године.

Поповић је рекао да је ИТ индустрија у Србији први пут у историји у 2018. забележила већи извоз него Фијат и Смедеревска железара који су, каже, до сада били лидери у извозу.

„То је извоз српске памети“, поручио је Поповић и навео да са растом ИТ сектора од 25 до 39 одсто само за три године Србија ће достићи извоз у тој области у износу од две милијарде евра.

Навео је да су плате у ИТ секотру високе, те да и то директно утиче на потрошњу и на БДП.

Поред пољопривреде, грађевинске индустрије и дела машиноградње, Поповић каже да је највећи допринс расту БДП даје инжењерство, ИТ услуге и све везано за нове технологије.

„Инжењери су носиоци иновација у Србији. Србија јужно од Минхена и Беча има најбоље инжењере. Морамо учинити све да их имамо што више, да преко 51 одсто уписаних на факултете у Србији буду на техничким факултетима“, рекао је Поповић.

Одао је признање универзитетима у Србији, посебно факултетима техничких наука и математике.

„Будућност за сву нашу децу биће највише у техничким наукама. Инжењери су највеће богатство које Србија има и морамо да их негујемо“, каже министар, који је Бејби фуд фактору, фабрици дечје хране, уручио награду еКапије за инвестицију године у Србији „Ауреа 2019“.

У конкуренцији за главну награду било је осам компанија, а Поповић каже да је свака која је ушла у финални избор заслужила награду.