Поповић за РТС: Нећемо дати ни метар Косова

22. марта 2019.

by / 0 Comments / 119 View / 22. марта 2019.

Србија би требало да тражи хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација због вежби такозваних Косовских безбедносних снага и Војске Албаније, које су почеле ове недеље, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић.

„То је први пут да је албанска Војска ушла на територију Србије. Србија мора да реагује, мора да затражи хитну седницу Савета безбедности. Морамо да тражимо хитну седницу Савета безбедности УН, јер је формирање (косовске) војске против Резолуције 1244. Албанска Војска на територији Косова и Србије? Па сутра могу да уђу у Митровицу без икаквих проблема ако их нико не заустави. Ако данас не реагујемо имаћемо то“, рекао је министар Поповић гостујући на РТС.

Он је додао да зато треба заштитити наш народ, информисати наше партнере и упозорити НАТО да је ово непријатељски акт према Србији.

„То Србија не сме да дозволи и сигурно да неће. Србија је озбиљна земља и имамо своју војску и она треба да каже да ниједан наш човек неће бити угрожен на територији Косова“, каже Поповић.

Говорећи о важности подршке Русије у међународним телима, он је подсетио да је Русија већ три пута својим ветом спречавала укидање Резолуције 1244.

„Русија је спречила да Косово постане члан Унеска. Русија је својим ветом спречила ону највећу срамоту коју смо могли да добијемо у историји Србије и света – да Србија буде проглашена за геноцидан народ… Косово би одавно било независно да нема Русије. Не постоји већа помоћ коју нека земља може да добије него што смо ми добили од Руске Федерације“, истакао је министар Поповић.

Он је подсетио да је руски парламент донео резолуцију којом се осуђује НАТО агресија на СРЈ, што је нарочито важно поводом 20. годишњице бомбардовања и косовског питања.

Поповић је указао да приштинске власти ништа нису постигле од самопроглашења независности.

„Колико је прошло од проглашења те лажне независности и ништа нису постигли. Највеће светске силе, Америка, Европска унија, практично све земље ЕУ су подржале ту лажну независност и ништа нису урадиле. Да ли је Косово независно – није. Да ли је чланица Уједињених нација – није. Да ли је чланица Унеска – није. Да ли је чланица Интерпола – није. Замислите, уложили су милијарде и милијарде и сву силу света и нису успели зато што је Србија била одлучна, зато што нисмо допустили да се иједног часа о томе говори. Косово није независно и никада то неће бити. нећемо дати ни метар Косова и ту одлучност препознају наши пријатељи као што су Русија, Кина и други, преко 100 земаља УН. Ако смо ми одлучни и они ће нам помоћи. Косово никада неће бити независно и тај њихов пројекат је пропао“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да је председник Русије Владимир Путин потврдио да ће Русија подржати свако решење које Србија жели, све докле год се оно базира на поштовању Устава Србије, Резолуције 1244 и међународног права.

„То је камен темељац тога да је Косово део Србије“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, Косовом владају терористи, а тамо је центар криминала као и тржишта дроге за целу Европу.

Питање имовине, истиче Поповић, мора да се отвори у будућности, јер се на Косову налазе и највећа рудна богатства Србије.

„Млади са Косова напуштају Косово. Одлазе у цео свет, јер не могу да трпе тај зулум и терор који се тамо спроводи. Тамо нема никакве демократије, не постоји економија, живе од донација и тај пројекат је пропао. Србија би требало да поштује свој устав, да не да Резолуцију 1244 која је чврста, као најчвршћа стена, јер је подржавају Кина и Русија у Савету безбедности и то је наш капитал за будућност“, наводи Поповић.

„Морамо да будемо одлучни, не дамо ни метар Косова и поштујемо свој Устав, своју земљу и Резолуцију 1244“, објашњава министар.