Поповић за РТС: Мој став о Косову био познат пре уласка у Владу, компромис али уз поштовање Устава Србије

22. фебруара 2019.

by / 0 Comments / 352 View / 22. фебруара 2019.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поновио је данас да се залаже искључиво за поштовање Устава Републике Србије и преамбуле која говори да је цело Косово Србија, као и за поштовање Резолуције 1244, те да је тај његов став био познат и када је ушао у Владу.

Гостујући на РТС-у, Поповић је рекао да је промена Устава легитимна, да свако има право да предложи ту промену, те да о томе постоје јасне процедуре.

Указао је, међутим, да Устав мора да се поштује, јер, како каже, тако показујемо да смо озбиљна држава.

„Ако не поштујемо Устав онда нико неће поштовати ни обичне законе“, рекао је Поповић, везано за полемику насталу након изјаве потпредседник Владе и министра спољних послова Ивице Дачића о разграничењу с Косовом.

Реч је, истиче, о озбиљном питању и не може да се сагласи ни са једним решењем које је противно Уставу.

На питање који је његов предлог решења за Косова у складу са Уставом и резолуцијом 1244, Поповић тврди да за то постоји одгроман простор и сигурнјо је да то решење мора да буде компромисно,

„Подржавам председника Вучића који се максимално залаже за компромис са Албанцима. Залажу се за компромис и многи наши пријатељи на међународној арени и ја се залажем за компромис. Сигуран сам да треба бити упоран, стрпљив и тражити тај компромис“, рекао је он.

Износећи лично мишљење Поповић је рекао да, у оквиру Устава и Резолуције 1244, Приштини треба дати највећу могућу аутономију.

Србија, сматра он, треба да буде стрпљива и упорно да свима говори да је Косово део Србије али да смо спремни на компромис и на суштинску аутономију, али у оквиру резолуције 1244, где имамо највећу подршку наших пријатеља Русије и Кине.

У том послу, казао је Поповић, предедник Вучић, иако трпи највећи притисак,  изванредно води ове преговоре. Све је, како каже, у складу са Уставом и Резолуцијом 1244.

Упитан како тумачи јавно Вучићево питање шта је 2008. урадио као потпредседник ДСС-а да сачува Косово, Поповић одговара: „Кад ме буде питао Вучић, ја ћу да му одговорим“.

„Председнику Вучићу су његови сарадници дали нетачну информацију, ја сам постао потпредседник ДСС-а тек 2010. године, а 2008. сам био обичан члан. Посланик сам постао тек када је ДСС био у опозицији. Вучић зна мој став, нема ту никаквог скривања“, рекао је Поповић

Навео је да је Србија је 2008. године радила једино што је било могуће и да је у Скупштини Србије једногласно одбациала све одлуке тзв. државе Косово.

„Имали сте упцију или да се иде у рат, то нико није предложио, ни Дачић, или да се уради правно што је једино могуће, Скупштина Србије је поништила све одлуке донете у Приштини. И то је, по мени у том тренутку било једино могуће. Нико није ништа друго предложио. Био сам обичан члан партије, грађанин. О свему одлучује влада и парламент“, објаснио  је Поповић.

Говорећи о његовом останку у Влади, Поповић каже да о томе, како је рекао, одлучује искључиво председник државе и лидер владајуће коалиције.

„Мој став председник Вучић зна, ушао сам у коалицију са искреним ставом да је цело Косово Србија ни метар мање. Он мој став зна, он је искрен и ја га не мењам“, рекао је Поповић и додао да није као неки други политичари „који увече кажу једно а ујутру друго“.

„Ако ја са мојим ставом да је цело Косово Србија, ни метар мање и тииме што поштујем Устав и преамбулу одговарам да будем у влади Републике Србије, ја ћу бити, ако не одговарам лако ће то да реши сам председник“, казао је Поповић

На констатацију да га је управо министар Ивица Дачић упитао зашто седи у Влади ако није сагласан са предлогом председника, Поповић је рекао да ће о томе разговарати са председником.

„Јуче ме на седници владе није питао Дачић ништа о томе, а и да ме је питао не бих ни одговорио јер под један – он се о мом учешћу у Влади ништа и не пита, број два кад сам улазио у Владу нисам се са њим договарао и није ме он именовао да буде у Влади већ неко други“, рекао је Поповић.

На питање да ли то значи да остаје у влади, Поповић је рекао да о томе одлучује искључиво председник државе који је и лидер владајуће коалиције.