Поповић за Недељник: Путин нас види као велику државу

24. маја 2018.

by / 0 Comments / 134 View / 24. маја 2018.

Док разговарам с Ненадом Поповићем у Сочију у огромном Конгресном центру, где је 2014. био смештен олимпијски медијски пул, српског министра за иновације враћам на 1991. када је први пут дошао у Русију.

„Био је то тренутак када се цео свет трудио да понизи Русију. Доприносили су томе и поједини руски званичници који су више били проамерички него проруски. Такав је рецимо био шеф дипломатије Козирјев, који је и Србији нанео великог зла. Када би се Милошевић и договорио с Русима да нам нешто помогну, Козирјев би убедио Јељцина да промене одлуку. Једно од највећих понижења Русије, као светски важне силе, било је бомбардовање Југославије без њене сагласности, док је Јељцин ћутао“, каже Поповић.

После распада СССР, било је покушаја распрачавања Русије, попут рата у Чеченији или идеје да се направи Уралска република.

„Онда је дошла 1998, добро се сећам био је то један од најтежих дана за Русију у новијој историји – 17. август када је рубља пала четири пута. Општи хаос“. A онда долази крај руском посрнућу.

„Путин је 2000. дошао на власт као чини ми се шести Јељцинов премијер и нико од њега није ништа очекивао. Био је скроман, пре тога био је шеф КГБ. Русија се, међутим, са Путином диже као феникс. Постала је економска и политичка сила не као СССР, већ као царска Русија Петра I и Катарине Велике“, прича нам Поповић.

Упитан зашто нас Русија уопште подржава и да ли то чини само из њеног интереса, Поповић истиче да је у Путину садржана не само његова лична, него вековна љубав руског народа и цркве према Србима.

„Па мој чукундеда Захарије, који је био игуман манастира Папраћа у РС, долазио је у Русију још почетком 19. века јер је добијао помоћ за обнављање манастира. Не постоје два ближа народа на свету. Када буде Светско првенство у фудбалу, сви Руси ће да навијају за Србију“.

Путинова одлука да председник Србије Александар Вучић буде први државник с којим ће се сусрести је, каже, огромно поштовање према Србији.

„Цео тај догађај ће ући у историју односа Србије и Русије. Ова посета је допринела буквално цементирању односа са Русијом. Никада Путин није приредио такав дочек неком државнику. Без обзира на то што нас многи сматрају малом земљом, Путин нас види као велику државу. Да није било Русије била би укинута Резолуција 1244, прогласили би нас за геноцидан народ на основу оне британске резолуције, Косово би одавно ушло у Унеско…“.

Значи ли то онда да Србија прави чвршћи заокрет према Русији и да полако окреће леђа ЕУ због Косова? Уклапа ли се овакав сценарио у тезу да је Вучић дошао на власт као еврофанатик, а да ће отићи као русофил?

„Сви велики српски лидери су прешли тај пут. Обреновићи и Карађорђевићи су као млади били еврофили, али како су старили углавном су постојали русофили. Једини који је од почетка до краја био русофил био је Никола Пашић. Вучић није дошао у Русију само као велики еврофил, него као и еврофил и русофил. Он се држи правилне политике да морамо и са Западом и са Истоком. И ја мислим исто тако. А Русија ће апсолутно подржати решење за Косово које Србији буде одговарало. Путин је дао сагласност да се Москва укључи у преговарачки процес уколико се укључи и САД, како би помогла у проналажењу компромисног решења“.

Поповић се осврће и на прозивке да је проруски човек.

„Ја сам Србин који мисли само на српске интересе, али волим Русију као и 90 одсто Срба. После Србије немам никог ближег од Русије, али поштујем и Европу и Америку. Ево из Сочија путујем у САД у Стејт департмент, јер у свакој сарадњи можемо много тога да научимо и добијемо. Зато не мешајте љубав и интересе“.

Коментаришући спор са премијерком Аном Брнабић око хрватске сликовнице која промовише права ЛГБТ популације, Поповић тврди да његов став да се забрани њена дистрибуција у Србији остаје чврст као стена.

„Нисам желео никога да увредим, жао ми је ако се то десило, али та сликовница је покушај да се на “мала врата” промовише закон да истополне заједнице усвајају децу у Србији. Жестоко ћу се борити против тога“.

Поповић је журио на потписивање споразума о сарадњи између Владе Србије и државне корпорације Русије за атомску енергију – Росатом о развоју иновација и нових технологија у примени нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, пре свега, у медицини и пољопривреди, тако да ми је остало још само толико времена да министра питам како је зарадио први милион у Русији. Кратко је одговорио: тешко.