Поповић за Курир: Национална политика СНП добија све више присталица у Европи и Србији

31. децембра 2016.

by / 0 Comments / 163 View / 31. децембра 2016.

Лидер Српске народне партије, Ненад Поповић, каже за Курир да очекује формирање институција за сарадњу са Русијом по моделу оних за сарадњу са ЕУ. „То смо обећали грађанима на изборима“, истиче он.

Определићемо се према програму, а не према личности. За нас је кључно очување КиМ и Републике Српске, заштита Срба у региону, јачање војне неутралности, развој институционалне сарадње са Русијом.

Виђени сте за место шефа Канцеларије за сарадњу са Русијом. Докле се стигло са тим плановима, када би требало да буде отворена?

Поповић: Очекујем формирање институција за сарадњу са Русијом по моделу оних за сарадњу са ЕУ. То смо обећали грађанима на изборима. Тај модел већ имате у Јапану и Немачкој где постоје људи и институције које се баве развојем сарадње са Русијом. То је пут за повећање извоза на руско тржиште, а самим тим и веће плате и нова радна места.

Из наше владе су саопштили да су односи са Русијом на највишем нивоу. Како то оцењујете?

Поповић: Политички односи су одлични, а очекујем да из њих проистекне и најбоља економска сарадња. Све што произведемо у Србији може да иде у Русију без царина. Већина страних инвеститора долази само због тога у Србију. То је потенцијал какав нема ниједна земља у Европи.

Очекујем формирање институција за сарадњу са Русијом по моделу оних за сарадњу са ЕУ. То смо обећали грађанима на изборима. Тај модел већ имате у Јапану и Немачкој где постоје људи и институције које се баве развојем сарадње са Русијом. То је пут за повећање извоза на руско тржиште, а самим тим и веће плате и нова радна места.

Да ли би парламентарни избори требало да буду одржани кад и председнички?

Поповић: То зависи од процене премијера Вучића ко ће бити кандидат СНС на председничким изборима. Радујем се парламентарним изборима, јер национална политика какву води СНП добија све више присталица у целој Европи, а уверен сам и у Србији.

Мислите ли да ће Трамп успети да отопли односе између Русије и САД? Шта од њега да очекује Србија?

Поповић: То се неће догодити преко ноћи, али победа Трампа улива наду у нормализацију односа САД и Русије. Србији са Трампом сигурно неће бити лошије него до сада. Да је победила Хилари Клинтон, она би наставила политику дестабилизације Србије иза које су стајали њени главни финансијери и највећи криминалци у Европи, Мило Ђукановић и Хашим Тачи.

КУРИР