Поповић за кинеску државну агенцију Синхуа: најбољи односи Србије и Кине у историји, председници Вучић и Си деле визију о заједничкој дигиталној будућности

23. априла 2018.

by / 0 Comments / 78 View / 23. априла 2018.

„Захвални смо Кини на принципијелној подршци Србији у очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова. Исто тако, Србија пружа најснажнију подршку државном руководству Кине у вођењу политике “једне Кине”“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић у интервјуу за кинеску државну новинску агенцију Синхуа.

Он је навео да председник Србије Александар Вучић дели визију председника Кине Си Ђи Пинга о заједничкој дигиталној будућности која се реализује кроз иницијативу појас и пут. „То је визија мира, стабилности, сарадње и економског просперитета“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Кина данас лидер у иновацијама, а посебно у дигитализацији индустрије. „Вештачка интелигенција, виртуелна реалност, роботика, дигитализација индустрије, технологије за сајбер учење, то су стубови развоја економије у дигиталној ери“, рекао је Поповић.

Он је оценио да је Кина направила импресивне искораке у примени дигиталних технологија у образовању младих који, како је навео, прескачу границе и омогућавају да удаљени крајеви света сарађују на добробит целог човечанства.

„Под вођством Кине, дигитална трансформација постаје реалност целог света“, навео је Поповић.

Он је објаснио да Србија први пут у историји има министра за иновације и технолоски развој, истакавши да је у претходном периоду у Србији започет велики број пројеката у подручју дигитализације.

„Наш поглед је усмерен у даљину. Желимо да изградимо економију засновану на дигиталним ресурсима, на иновацијама и знању, и у том смислу очекујемо пуно од повезивања са кинеским институцијама, универзитетима и компанијама“, рекао је Поповић.

Он је оценио да таква очекивања потичу из изузетно добрих, чак најбољих односа Кине и Србије у ближој историји, и изванредних односа председника Кине Си Ђи Пинга и председника Србије Александра Вучића.

„У Србији ускоро отпочиње изградња индустријског технолошко-иновационог парка у Београду који ће бити највећи и најмодернији у јужној Европи. Тај пројекат ћемо реализовати заједно са кинеском државном компанијом China Road and Bridge Corporation (CRBC). Очекујемо да реализацијом овог пројекта привучемо велики број кинеских и светских компанија у нашу земљу“, рекао је Поповић.

Он је указао да Србија као једна од 28 земаља потписница иницијативе појас и пут, максимално подржава дигитализацију на нивоу ове иницијативе која треба да омогући чвршће повезивање између људи.

„Очекујемо да нам то донесе чвршћу интеграцију и сарадњу свих земаља које учествују у тој иницијативи. Та сарадња ће се огледати најпре у интеграцији истраживачких и образовних ресурса, а затим иновационих, технолошких и индустријских платформи“, истакао је Поповић и додао да је то „нова будућност у односима Кине и Европе“.

Према његовим речима, Кина има визију, снагу, знање и ресурсе, а што је најважније, спремна је да те вредности подели са Европом. „Србија такође жели да удружи све своје капацитете и најбоље инжењерско знање верујући у просперитетну заједничку будућност Кине, Србије и читаве Европе. Зато снажно подржавамо иницијативу појас и пут и желимо што активније у њој да учествујемо“, закључио је Поповић.