Поповић: За иновационе предузетнице 100 милиона динара

25. децембра 2018.

by / 0 Comments / 204 View / 25. децембра 2018.

Више од 200 жена у 13 локалних самоуправа у Србији добило је у 2018. директну материјалну подршку за модернизацију бизниса и развој иновационих идеја, а министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да ће и у идућој години бити опредељено 100 милиона динара за развој женског иновационог предузетништва.

На свечаности у Београду којој је присуствовало више од 100 жена, учесница програма из целе Србије, министар Поповић је рекао да је истовремено у оквиру првог циклуса Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва више од 2.500 жена похађало различите обуке, едукације и курсеве о предузетничким вештинама.

Поводом успешног завршетка првог циклуса Програма Поповић је рекао да су жене које су учествовале у програму будућност Србије, те позвао иновационе предузетнице да се укључе у Програм идуће године.

Навео је да је будућност Србије у иновацијама и дигитализацији и додао да је у оквиру Програма у 2018. издвојено 100 милиона динара у 2018. години, те да су жене иновационе предузетнице добиле грантове од 100.000 до 550.000 динара за широк дијапазон мале индустрије.

Навео је и да су кроз програм едукације и грантова прошле и девојке од 18 година па све до жена у зрелим година и да је у томе значај читавог овог програма.

Поповић је рекао да иновације нису везане искуључиво за високе технологије и позвао све жене, и оне у селу и мањим средина, да се пријаве за бесповратна средства, као што су то ове године са својим сјајним идејама за производњу хране и сокова учиниле иновационе предузетнице из малих средина.

“Ове године имамо много иновација из прехрамбене индустрије. У 2019. наставићемо са програмом, већ смо издвојили 100 милиона динара за подршку”, рекао је Поповић и додао да су у току и преговори са главним иновационим центром у ЕУ како би и они подржали Програм који у Србији спроводи Поповићев кабинет.

Истакао је да су жене које су ове године учествовале у програму имале велику подршку локалних самоуправа.

“Жене предузетнице су бућност”, рекао је Поповић и навео да ће се настојати да се програмима привуче што више жена за иновационе делатности и да се анимира што више девојака како би училе основе иновација и дигитализације.

Он је рекао да је сигуран да ћемо у будућности имати много више жена иновационих предузетница и да ће захваљујући њима буџети локалних заједница бити већи и да ће бити више нових радних места.

“За сваку похвалу су жене предузетнице, оне су будућност Србије. Србија ће бити један од лидера и на Балкану и Европи по резултатима које постижу жене предузетнице”, поручио је Поповић.

Ана Глигоријевић, предузетница из Косјерића, захвалила је министру Поповићу и општини Косјерић за шансу да учествује у порграму.

Она је власница мале породичне фирме која се бави производњом природних сокова, и која је добила подстицај за производњу.

Стефанија Лукић, предузетница из Београда, поручила је да Србија дефинитивно подражава женско предузетништво, те позвала све предузетнице које имају идеју за сопствени бизнис да се јаве за учешће у оваквим програмима јер је, поручује, данас право време за то.

“Искористите ове програме и оно што држава нуди. Будите једне од нас, будите предузетнице”, каже Лукић.

У оквиру Програма у 2018. додељена су средства за 17 пројеката, који су заједнички реализовале локалне самоуправе, факултети, локалне развојне агенције и удружења жена.

Програми су реализовани у 13 локалних самоуправа широм Србије.