Поповић за Информер: Најбољи односи са Кином у историји

30. априла 2018.

by / 0 Comments / 74 View / 30. априла 2018.

Председник Кине Си Ђипинг и председник Србије Александар Вучић заслужни за најбоље односе две земље у историји. То ће донети нове кинеске инвестиције у Србију.

Србија најснажније подржава кинеску иницијативу Појас и пут. Она отвара нове могућности за сарадњу и заједнички напредак свих земаља које су део ове иницијативе. То је пут мира, стабилности и просперитета, истиче у интервју за Информер Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

1. Недавно сте се вратили из посете Кини где сте разговарали са власником Алибабе Џеком Маом. Да ли Алибаба долази у Србију?

– Кина види Србију као лидера у иновацијама и дигиталној економији у региону. Имамо одличне техничке факултете и инжењере који су наш кључни развојни ресурс. Добио сам уверавања да ће кинески Хуавеј ускоро отворити свој развојни центар у Србији. А надам се да ће то урадити и Алибаба и друге велике кинеске компаније.

2. Раније је најављено да ће Алибаба у Србији отворити свој регионални дистрибутивни центар. Да ли је било разговора о томе?

– Србија има изванредну географску позицију и може да буде одлично место за дистрибуцију различитих производа и на исток и на запад. То се не односи само на робу из Кине која би долазила у Србију, већ и на производе из Србије који би могли да иду у Европску унију и Русију без царина. О томе ћемо убрзо разговарати са нашим партнерима из Алибабе јер су ме позвали да посетим њихово седиште у Кини.

3. Када можемо да очекујемо почетак изградње српско-кинеског Индустријског парка у Борчи?

– То је била једна од главних тема на свим састанцима које сам имао у Кини. Председник Си и председник Вучић договорили су изградњу овог парка у Београду који ће бити највећи и најмодернији у овом делу Европе. У току су преговори са нашим кинеским партнерима о оснивању заједничког предузећа, а одмах потом крећемо у реализацију тог пројекта. У овом парку ће радити хиљаде младих српских инжењера.