Поповић за Дневник: Све што произведемо у Војводини можемо да извеземо у Русију

3. априла 2016.

by / 0 Comments / 199 View / 3. априла 2016.

Због санкција Русије према ЕУ, али и кризе у односима Русије и Турске, која је велики извозник меса, воћа и поврћа у ову земљу, наши пољопривредници сада имају додатну прилику да пласирају своје производе на тржиште Русије. Све што произведемо у Војводини можемо да извеземо у Русију без царина, изјавио је у интервјуу „Дневнику” председник СНП Ненад Поповић. Саговорник објашњава и како Србија да искористи ту шансу.

– За почетак, морамо да отворимо Канцеларију за економску сарадњу са Русијом.  Треба да се угледамо на велике европске земље, као и покрајине у тим земљама, које имају таква или слична тела. У немачкој влади имате чак и посебно радно тело и специјалног представника за везе са Русијом, истиче Поповић.

* Изјавили сте да Србија уз помоћ Русије може да постане најмоћнија држава у овом делу Европе. Како?

– У модерном свету моћ се темељи на снажној економији. Русија данас има највеће тржиште на свету. А Русија је управо нама отворила то своје тржиште и нама је највише наклоњена. Ми ту шансу не смемо да пропустимо.

У модерном свету моћ се темељи на снажној економији. Русија данас има највеће тржиште на свету. А Русија је управо нама отворила то своје тржиште и нама је највише наклоњена. Ми ту шансу не смемо да пропустимо.

У модерном свету моћ се темељи на снажној економији. Русија данас има највеће тржиште на свету. А Русија је управо нама отворила то своје тржиште и нама је највише наклоњена. Ми ту шансу не смемо да пропустимо.

* Очекујете ли већи ангажман руског капитала и где?

– Управо сам се вратио из Москве где сам разговарао са Дмитријем Патрушевим, председником руске Рошељхоз банке. То је руска државна банка, четврта најјача у Русији, која финансира већину пољопривредних пројеката у тој земљи. Жеља ми је да у будућности започнемо разговоре о заједничким улагањима српске и руске стране у изградњу откупних и складишних центара за пољопривредне производе у Србији, намењене извозу на руско тржиште, као и њихово повезивање са прерађивачком индустријским и малопродајним ланцима у Русији.

* Да ли ћемо и ми бити приморани да уводимо санкције Русији и шта ћемо радити уколико нас тиме услови САД И ЕУ?

– Притисак запада да уведемо санкције Русији стално се повећава. Премијер Александар Вучић се успешно одупире тим притисцима, а учешће СНП на заједничкој листи са СНС, додатна је гаранција да се то никада неће догодити. Убеђен сам у то да би, да је нека друга влада била на власти, санкције Русији одавно биле уведене. Зато је глас за нашу листу, глас за најбољу сарадњу са Русијом, која искључује увођење санкција тој земљи.

* За што тешњу сарадњу и што боље односе сте са Русијом, а где су у политици СНП европске интеграције и стратешки циљ ове владе – пуноправно чланство у ЕУ?

– СНП остаје евроскептична партија. Србија треба да има најбоље могуће односе са ЕУ, али сматрам да немамо интерес да будемо њена чланица. Не видим то као препреку у функционисању наше коалиције. Погледајте Велику Британију, где је пола чланове владе за, а пола против останка ове земље у ЕУ. То је најстарија демократија у Европи и треба да се угледамо на њих.

* Стриктни сте противник уласка у НАТО и напуштања позиције војне неутралности. Колико је ова позиција профитабилна за Србију и њену будућност?

– Србија никада не треба да постане чланица НАТО. То је војна алијанса која је током деведесетих година извршила агресију на српски народ у Републици Српској и Србији, а данас чини све да нам отме КиМ и уруши Републику Српску. Лаж је да је чланство у НАТО профитабилно. Пример Румуније и Бугарске, које су преко ноћи постале чланице НАТО, показује да не постоји никаква веза између чланства у НАТО и економског раста, јер су ово данас државе са једним од најнижих стандарда у Европи.

– Притисак запада да уведемо санкције Русији стално се повећава. Премијер Александар Вучић се успешно одупире тим притисцима, а учешће СНП на заједничкој листи са СНС, додатна је гаранција да се то никада неће догодити.

– Притисак запада да уведемо санкције Русији стално се повећава. Премијер Александар Вучић се успешно одупире тим притисцима, а учешће СНП на заједничкој листи са СНС, додатна је гаранција да се то никада неће догодити.

* Прија ли вам када вас симпатизери на терену дочекају с мајицама на којима је Путин, попут становника Банатског Карловца?

– Наравно, Владимир Путин је најмоћнији светски политичар, али и највећи пријатељ Србије. Захваљујући Путину прошле године смо два пута спасени од вечне срамоте у режији наших западних пријатеља. Први пут када је Русија ставила вето на усвајање британске резолуције о Сребреници, а други пут када је спречен улазак Косова у Унеско.

* Која су очекивања након избора и да ли сте договорили позицију СНП у власти уколико и на републичком и на покрајинском нивоу тријумфује листа, односно коалиција окупљена око СНС чији сте део?

– Ушли смо у савез са СНС да подржимо национално јединство. Снажни се уједињују, слаби се деле. Само уједињени можемо успешно да одбранимо наше најважније националне интересе, да сачувамо КиМ, Републику Српску, да се одупремо притисцима да уведемо санкције Русији. Они који су против тога, они желе да нас виде разједињене.

Владимир Ђуричић