Поповић за Данас: Близу сам одлуке да се кандидујем за председника

11. јануара 2017.

by / 0 Comments / 182 View / 11. јануара 2017.

Још увек није било разговора са СНС о председничким изборима. Близу сам одлуке о кандидатури, партија то тражи од мене, али отворен сам за разговоре о заједничком кандидату наше коалиције ако се буде ишло на постизање таквог договора, истиче у разговору за Данас Ненад Поповић, председник Српске народне партије (СНП), након што су војвођански и београдски одбори СНП затражили од њега да се кандидује на председничким изборима.

Ваша партија тражи да се кандидујете на председничким изборима. Да ли ћемо вас видети у председничкој трци?

Поповић: Озбиљно разматрам могућност да се кандидујем на председничким изборима. Ситуација у земљи и свету се променила од последњих избора. Долазак Доналда Трампа на власт у Америци ће овде променити пуно тога. Србији је потребан председник који ће развијати пријатељске и искрене везе са Русијом.

Да ли размишљате о томе да подржите кандидата СНС?

Поповић: Ако коалиција одлучи да има једног кандидата, спремни смо да о томе разговарамо, али у овом тренутку припремамо се за самосталан наступ на председничким изборима. Заједнички кандидат морао би да буде личност која гарантује спровођење наших најважнијих партијских принципа.

Да ли бисте били спремни да подржите Томислава Николића ако би он био кандидат ваше коалиције?

Поповић: Председник Николић заслужује поштовање јер је функцију председника обављао у оквиру својих уставних овлашћења. То видим као Николићев важан допринос изградњи институција у Србији.

Која је то програмска платформа коју би подржао СНП?

Поповић: Ми желимо бољу сарадњу са Русијом, очување Косова и Метохије и Републике Српске, заштиту права Срба у окружењу, посебно у Црној Гори и Хрватској. Ми смо против уласка у НАТО и не сматрамо да је будућност Србије у оквиру Европске Уније. ЕУ ништа добро није учинила за Србију. Погледајте како је нашим суседима који су ушли у ЕУ. Данас би сви хтели напоље јер то је заједница земаља која брани интересе најјачих чланица, Немачке и Француске и то се обија о леђа мање богатим земљама.

Ако коалиција одлучи да има једног кандидата, спремни смо да о томе разговарамо, али у овом тренутку припремамо се за самосталан наступ на председничким изборима. Заједнички кандидат морао би да буде личност која гарантује спровођење наших најважнијих партијских принципа.

Ваши коалициони партнери истичу да је Србији место у ЕУ и да за Србију постоји само један – европски пут. Како то оцењујете?

Поповић: У читавој својој политичкој каријери залагао сам се за европске вредности у Србији, за владавину права, слободу медија, снажне и независне институције, али сматрам да Србија може све то да има и без чланства у ЕУ. Србија никада није добро пролазила када су јој други кројили капу. Ми хоћемо да Срби одлучују сами о својој судбини. Брисел је доказао да није наш пријатељ, напротив.

Инсистирали сте на формирању институција за развој економске сарадње са Русијом. Да ли грађани могу да очекују оснивање тих институција?

Поповић: Ми инсистирамо да се однос Србије према Русији промени из корена. То је земља чије тржиште јако слабо користимо а имамо фантастичне услове за то. Руси овде хоће да инвестирају али им је потребно да имају јаке институционалне везе са званичним Београдом. Ми морамо да престанемо да гледамо на Запад када је реч о јачању наше привреде. Оданде добијамо само празна обећања.

Указали сте на заштиту Срба у Црној Гори, али наши званичници истичу да односи између две државе никада нису били бољи. Да ли се ту ваши ставови разликују од ставова коалиционих партнера?

Поповић: Односи Србије и Црне Горе у нашој вековној историји никада нису били гори. Оно што је некада Србима у НДХ радио режим Павелића, сада у Црној Гори ради режим Ђукановића, само перфиднијим методама. Али намера је иста, да се затре сваки траг о постојању Срба на тим просторима. Прошлог месеца говорио сам о томе званичницима у Москви, следећег месеца ћу говорити у Вашингтону. Овакво стање више не може да се настави. Београд мора да заштити наш народ у Црној Гори од терора највећег криминалца у Европи, Мила Ђукановића.

Да ли верујете да би опозиција могла да има заједничког кандидата на изборима? Шта мислите о Вуку Јеремићу као могућем кандидату опозиције?

Поповић: Не верујем да ће опозиција моћи да се уједини иза једног кандидата. Са друге стране, сваки кандидат за председника који Србији жели добро је добродошао. Ко је најбољи избор, одлучиће народ.

ДАНАС