Поповић за Блиц: Таксе су кукавичје јаје Приштине

17. маја 2019.

by / 0 Comments / 54 View / 17. маја 2019.

ТАКСЕ СУ КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ ПРИШТИНЕ, ЈАСНО ЈЕ ДА СЕ РАДИ О ТАКТИЧКОМ ПРИСТУПУ ЈАЧАЊА ПОЗИЦИЈА У ПРЕГОВОРИМА

ИНТЕРВЈУ НЕНАДА ПОПОВИЋ, МИНИСТАР ЗА ИНОВАЦИЈЕ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ И ЛИДЕР СНП

1. Све су гласније најаве да би у дијалог Београда и Приштине могли да се директно укључе Меркелова и Макрон. Шта мислите о томе?

С обзиром на стање у самој ЕУ, нисам сигуран да председник Француске и канцеларка Немачке, без обзира на њихов ауторитет, могу да изврше било какав утицај на Приштину. То се видело на састанку у Берлину. Али треба истаћи да би њихово директно укључивање значило промену формата преговарања, који је до сада неуспешно водила високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини. То би онда отворило могућност да се у преговоре укључе САД, Русија и Кина.

2. Да ли је вама прихватљиво то да ЕУ и САД заиста немају аргументе да натерају Приштину да повуку таксе и тако одблокирају дијалог? Шта мислите, какав је њихов интерес да то не учине?

Наравно да они имају механизме да утичу на Приштину, али их не користе, јер желе да виде Србију исцрпљену. Нису у питању само таксе, још је важније да се повуку закони о такозваној војсци Косова као и платформа за преговоре коју је усвојила лажна косовска скупштина. Када су у питању таксе, то је “кукавичје јаје” Приштине. Јасно је да се ради о тактичком приступу јачања позиција у преговорима, тако што би се питање њиховог укидања ставило на сто само ако би Србија била спремна да нешто уступи заузврат. Србија је одговорна и цивилизована држава. Ми нисмо против дијалога. Али не смемо да дамо никоме да нас понижава.

3. Да ли би било корисно за Србију да у случају уласка САД у дијалог, позове и Русију?

Уколико се заиста промени формат преговора и укључе се САД, Србија мора да у преговоре позове Русију и Кину и оне ће, сигуран сам, прихватити тај позив. Јер то су земље које нас принципијелно подржавају све ове године у нашој борби да сачувамо Косово као део Србије.

4. Залажете се за суштинску аутономију као решење за односе са Приштином. Шта ако друга страна то решење не прихвата?

Косово није независна држава и то никада неће бити. Лажна држава Косово је мртворођена и никада неће оживети. То је данас свима јасно. Одатле и потиче све већа нервоза сепаратиста у Приштини и притисци њихових западних заштитника. Србија треба да буде стрпљива и да се ослања на своје савезнике који поштују међународно право и наш међународно признати суверенитет. Треба бити српљив, време ради за нас. Мења се однос снага у међународној политици, одлазе у историју корумпирани политичари које су поткупљивали косовски Албанци, све већи број земаља повлачи признање лажне државе Косово. Косову треба дати суштинску аутономију, највећу која постоји на свету, али статус јужне српске покрајине мора да буде дефинисан у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244.

5. Један сте од ретких министара који, поводом Косова, дају дисонантне тонове. Многи би се запитали зашто и даље седите у Влади?

Ја сам изнео свој став и од њега нећу одступити ни по коју цену. Тај став је од раније познат свим мојим партнерима у Влади. Србија не може да опстане и да постоји без Косова, Као ни Израел без Јерусалима. Ако бисмо дали само метар Косова, сутра бисмо изгубили целу Србију.

6. Како ви видите пресуду око државног удара која је пресуђена прошле недеље у Црној Гори?

Мило Ђукановић води непријатељску политику према Србији и српском народу. По томе се не разликује од Харадинаја и Тачија. Он је издајник часног српског и црногорског народа и остаће заувек тако уписан у историји. Оваквим поступцима, Ђукановић с једне стране жели да сломи српски народ у Црној Гори, а са друге стране, да се додвори западу у његовој антируској политици. Србија мора најснажније да реагује на ово правно насиље, јер ако сада ово прећутимо, сутра ће нам се исто догодити са нашим народом у Републици Српској, Хрватској, Македонији…

7. Како гледате на актуелне протесте опозиције и њихове захтеве?

Право на протест, на слободу окупљања и изношења своје политике и свог мишљења је нормално уставно право у једној демократској држави. Види се да се то право у Србији поштује и опозицију нико не спречава да га већ месецима користи. Оно што је неприхватљиво у свакој демократској држави, то су насиље и претње насиљем.

8. Греше ли у томе што их нема у парламенту?

Не мешам се у политику других партија. Парламент је најважнија уставна институција и једино место одакле заиста може да се мења живот грађана на боље. Подсетићу да је пословник о раду парламента који је сада на снази, донет за време претходне власти. Као посланик сам гласао против доношења тог пословника.

9. Косачов је недавно рекао да Србија може да рачуна на Русију ако Албанци војно нападну Србе. Колико је то реалан сценарио?

Ако би Албанци напали Србе и Срби били изложени насиљу и прогону, Србија сигурно то не би мирно посматрала. Уверен сам, боље рећи – знам, да би Србија у том тренутку имала снажну подршку Русије да заштити свој народ у јужној српској покрајини. Нико више не сме да нападне Србију као што нас је НАТО бомбардовао 1999. године. Више нисмо сами.