Поповић за Блиц: Албанцима дати аутономију, али под окриљем Устава Србије

3. фебруара 2018.

by / 0 Comments / 157 View / 3. фебруара 2018.

Најшира могућа аутономија за Албанце, али под окриљем Устава Србије и Резолуције 1244 могла би да буде решење косовског проблема, каже за “Блиц” министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

О “рајским папирима”, каже, не жели да прича јер је “све рекао”. О Косову, пак, жели и верује у дијалог, али истиче и да је сигуран да би дугорочно широка аутономија била најбољи интерес и за Албанце на Косову.

– Ми морамо да се на унутрашњем плану договоримо шта хоћемо, и зато је унутрашњи дијалог изванредна ствар. Важно је да сви заједно, без обзира на политичке разлике, дамо своја решења. Не разумем оне који не желе да учествују у њему. Мислим да ће се цела прича завршити по Богу и по правди, а време ће показати.

Шта то значи?

– Значи да ће Косово остати део Србије, и немам сумњу да ће бити другачије. Наравно, ми морамо да заштитимо безбедност нашег народа на КиМ, цркве, манастире, нашу имовину која је у јужној покрајини заиста велика, и чија вредност иде преко 15 милијарди долара које је Србија уложила у протеклих пола века. Историјски договор треба да буде онај који ће да омогући да живимо у миру, али на Косову које је српско.

Албанска страна се више од две деценије баш и не слаже са тим?

– Они су упорни. Неколико страних амбасадора ми је рекло да они неће пристати на то. Онда, нећемо ни ми. Зашто да буду упорнији од нас?

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ

Како ви, као неко проруски орјентисан, седите у проевропској влади?

Ја сам се увек залагао за европске вредности, јер желим демократско друштво и пре свега јаке државне институције, али никада по цену одрицања од Косова, увођења санкција Русији, а ни по цену чланства у НАТО.

Такмичењем у упорности ништа не добијамо?

– Морамо да водимо дијалог, а он подразумева да свака страна уступи нешто. Не могу Албанци да добију све, а Србија ништа. Они треба да добију највећу могућу аутономију, али у оквиру Устава и Резолуције.

Да ли сте са неким причали о тој идеји?

– Свакодневно говорим о томе и у разговорима и са домаћим и страним политичким актерима. То је моје и мишљење моје странке. Поштујем различите предлоге, али сам сигуран да ћемо на крају наћи консензус како бисмо били јачи и снажнији у преговорима са албанском страном, али и свим међународним факторима који су заинтересовани за решење овог проблема.

Мислите да неће бити захтева за признање независности?

– Мислим да неће тражити признање, већ пре споразум који може да се третира на различите начине, али сигурно да Косово не може да добије столицу у УН. Изванредан је поступак Шпаније који се тиче Косова, које по њима може да се третира као регионо. Пет земаља ЕУ не признаје Косово, тако да међународни фактор уопште нема јединствен став. Америка има један, а Русија, Кина и Индија други. Зашто би онда ставови неких земаља били важнији од других. О овоме мора још много да се разговара, и овде, али и са Албанцима.

Али они то не желе?

– Не знам ни да ли желе да живе као црна рупа Европе. То је њен најсиромашнији део, место где царују криминалци и терористи, где нема слободе, где се убијају људи због другачијег мишљења… И њихов интерес је компромис који ће им омогућити да се развијају, да раде, да на власти буду квалитетни људи, али мора се прихватити реалност да је у граница Устав Србије.

Али, они су изашли из тих граница?

– Они нису изашли, јер постоји Резолуција 1244. Да није тако, не би њихови западни ментори притискали нас да потпишемо споразум. Не постоји правни основ за ту лажну државу. Она је лажна, она је измишљења, ментори то знају и притискају нас. Докле год се ми са тим не сложимо, могу да причају шта хоће, они нису држава.

НЕ ГЛЕДАМ У ТУЂЕ ЏЕПОВЕ

Како одговарате на опаске да сте најимућнији министар у Влади Србије?

– Не гледам у туђе џепове, и водим свој живот најбоље што умем.

А на то што су вам, сви послови у Русији, а министар сте српске владе?

– Цео живот сам радио у иностранству, све сам тамо стекао. То је и боље, јер бих можда овде био у сукобу интереса.

Да ли бисте се вратили бизнису?

– Не планирам ускоро, тек сам започео политичку каријеру.

Докле је могуће балансирање између ЕУ и Русије, Истока и Запада?

– Србија је одувек била Исток на Западу и Запад на Истоку. Ништа се ту није променило ни данас. Имамо одличну сарадњу и са Москвом и са Вашингтоном, и са Пекингом и Бриселом, и сматрам да Србија води данас веома независну политику, у складу са својим интересима. Таква политика нам омогућава да решавамо и штитимо наше интересе.

Да ли сте сигурни да ћемо бити у тако “лепој” ситуацији како се будемо приближавали ЕУ? Ако будемо били у ситуацији или-или, шта ћете изабрати?

– Ја сам увек за српске интересе. У државној политици нема емоција и одлуке се доносе у складу са интересима. Тако и Америка, и Немачка, и ми. То ради и актуелна Влада и председник Александар Вучић, и зато има толику подршку грађана.

Шта је српски интерес између европске и руске ватре?

– Још од времена Светог Саве ми смо  морали да балансирамо. Тако је и данас, а биће и убудуће.

Да ли сада и ви балансирате?

– Увек сам за српски интерес.

Али не питамо се само ми?

– Ако будемо упорни, угледајући се на неке друге народе попут Израела, и гледали своје интересе, не размишљајући о притисцима политичара из света који су привремени, успећемо и у будућности да водимо овако избалансирану политику, која је у најбољем интерес за целу Србију.

Каква су ваша предвиђања када су у питању београдски избори?

– Убеђен сам да ће наша коалиција победити. То је интерес Београђана, јер мислим да се резултати актуелне власти виде на сваком кораку. Београђани се сигурно неће вратити у време Драгана Ђиласа, када је он укидао имена улица руских генерала, оних који су заједно са српским антифашистима ослобађали Београд.

Код вас руски утицај провејава и на локалу?

– То је српска традиција.