Поповић за Ало: Победа наше коалиције гарант да Србија неће увести санкције Русији

10. априла 2016.

by / 0 Comments / 214 View / 10. априла 2016.

Ненад Поповић, председник Српске народне партије, у јавности је познат као велики русофил са одличним контактима у Кремљу. Са друге стране, Поповић је и чест гост у Вашингтону. У интервјуу за Ало говори управо о односима са најјачим силама света и разлозима зашто се противи уласку Србије у ЕУ и НАТО.

Може ли Србија да настави са политиком и ЕУ и Русија?

Поповић: Морамо да развијамо најбоље односе и са ЕУ и са Русијом, водећи рачуна о српским државним и националним интересима. Русија нема ништа против европских интеграција, али има против НАТО и зато никада не смемо да постанемо чланица НАТО пакта.

Да ли искрено верујете да ће Србија постати чланица ЕУ?

Поповић: Сматрам да Србија треба да гради најбоље односе са ЕУ, али да нема интерес да постане њена чланица. Верујем да ЕУ неће опстати још дуго у садашњем облику. На првом великом тесту, мигрантској кризи, Брисел је показао огромно несналажење и неслогу. Данас све чланице ЕУ воде рачуна искључиво о сопственом интересу, што је и логично. И Србија треба да води рачуна само о свом интересу.

Како коментаришете хрватску блокаду у преговорима ЕУ и Србије?

Поповић: То је наставак непријатељске политике према Србији коју спроводи Хрватска. Они желе да на било који начин нанесу штету Србији или да макар својој јавности то тако представе. Најтеже је нашем народу у Хрватској. Срби у Хрватској су клан, недоклан народ, који многи у тој земљи желе да дотуку асимилацијом. Будућа влада мора да се труди да их максимално заштити.

Послујете у Русији. На основу тог искуства и контаката, да ли можемо да побољшамо економску сарадњу са Москвом и на који начин би то требало да урадимо?

Поповић: После санкција које је Москва увела ЕУ и Турској, руско тржиште нам је отворено као на длану. Не заборавите и то да смо ми једина земља у Европи која све што произведе може да извезе у Русију без царина. Спортским речником речено, имамо зицер у сарадњи са Русијом, који морамо да претворимо у гол. Србија треба да оснује Канцеларију за сарадњу са Русијом која ће помоћи нашим привредицима да више и организованије извозе на руско тржиште.

Да је Путин био на челу Русије 1999. да ли би НАТО смео да нас бомбардује?

Поповић: Апослутно не. Зар неко још у то сумња? НАТО је извршио агресију на Србију јер Русија тада није имала Путина и није била јака као данас, па није могла да нас заштити.

SNP na mitingu u Zubinom Potoku 7

Русија има база у Нишу. Када ће особље у њој добити статус као што имају НАТО војници који пролазе кроз Србију?

Поповић: Очекујем да се то догоди, јер би то био логичан наставак мудре и балансиране спољне политике какву је до сада водила Србија. Такву балансирану политику треба да водимо и на пољу одбране. То значи да Русија треба да има најмање једнаке привилегије у Србији које имају припадници НАТО. Припадници руског центра у Нишу много су помагали Србији и нашем народу, посебно за време поплава, и заслужују да имају дипломатски имунитет на нашој територији.

У коалицији сте са СНС-ом. Шта очекујете на изборима?

Поповић: Очекујем убедљиву победу и формирање јаке и стабилне владе. Таква влада биће гарант да Србија никада неће увести санкције Русији и да ће наставити да развија најбоље политичке, економске и војне односе са том земљом. Будите сигурни да би нека друга влада свакако увела санкције Русији.

Ко ће по вама бити највећи губитник предстојећих избора?

Поповић: Они којима смета што се удружују национално одговорне снаге, које желе најбоље односе са Русијом. Зато нас свакодневно вређају и нападају у медијима. Они желе да нас раздвоје, желе да одвоје Косово од Србије, да одвоје Србију од Русије, али неће успети у својој намери. Ми ћемо победити.

Имате богато искуство у спорту. Шта мислите, да ли би држава требало да престане да финансира Црвену звезду и Партизан и да приватизује те клубове?

Поповић: Увек сам се залагао за што веће присуство приватног капитала у свим областима друштва. То је најбољи модел управљања. Одавно је прошло време комунизма и самоуправљања, морамо као друштво и држава да будемо много ефикаснији. Шта фали данас Манчестеру, Челзију или Арсеналу, то су приватни клубови чији су власници Американци и Руси. Трибине су пуне, освајају трофеје, остварују профит.

Како гледате на актуелну ситуацију у Партизану?

Поповић: Као на тренутну слабост. После кише долази сунце.

Како Србију видите кроз 50 година?

Поповић: Као целовиту државу српског народа са најјачом економском и војном моћи у овом делу Европе.

Како Русију видите кроз 50 година?

Поповић: Као најјачу силу у свету.

Шта би више Србији одговарало, Трамп или Хилари Клинтон као председник САД?

Поповић: Лично бих волео да победи Трамп, али као држава морамо да поштујемо одлуку америчког народа и да тежимо да имамо најбољу сарадњу са било ким ко буде на челу САД.

АЛО