Поповић: Влада наставља са подршком стартап заједници у Србији (ВИДЕО)

6. септембра 2017.

by / 0 Comments / 378 View / 6. септембра 2017.

„Влада Републике Србије тежиће да кроз унапређење законодавног оквира, пореског система, и кроз олакшано финансирање, помогне младим предузетницима да се лакше одлуче да оснују своје иновативне стартап компаније“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је, приликом отварања „Slush“ такмичења за стартапове, које заједнички организују Влада Републике Србије, Фонд за иновациону делатност и амбасада Финске у Србији, истакао да ће се Србија, између осталих, ослањати и на искуства Финске у развоју иновационог екосистема.

„Финска је прешла велики пут од сиромашне земље, чија је економија била базирана на пољопривреди, до земље са једним од највећих БДП по глави становника у свету, и лидера у иновацијама и високим технологијама“, рекао је Поповић. Он је истакао да је за то у великој мери заслужна и промена свести код младих Финаца да „није страшно доживети почетни неуспех, јер је сваки неуспех основа будућег успеха“. „Управо је то оно што младе иновативне предузетнике треба да одваја од других – њихова упорност и вера у њихову идеју, која можда неће успети први пут, али други или трећи пут хоће“, нагласио је Поповић.

Он је истакао да данас није довољно да будете само добар инжењер, већ морате да будете и добар предузетник, који је способан да своју иновативну идеју представи на тржишту и бори се за њен успех.

„Влада Републике Србије наставиће да ради на изградњи што повољнијег амбијента за развој иновативног предузетништва и старап заједнице у Србији. Желимо да створимо такав иновациони екосистем у којем ће домаћи стартапови развијати иновативна, технолошка и ИТ решења која ће бити примењивана у конкретним гранама индустрије, као што су пољопривреда, прехрамбена индустрија, машиноградња, роботика, медицина“, рекао је Поповић. Он је истакао да то препознаје као кључну развојну шансу Србије у следећих десет година. „То је шанса за раст наше међународне конкурентности, отварање нових радних места и, што је веома важно, останак младих инжењера у Србији“, закључио је Поповић.

Такмичење, одржано у Научно технолошком парку „Београд“, отворили су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, амбасадор Финске у Београду Перти Иконен и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.