Поповић: Влада наставља са финансирањем програма за јачање везе између науке и индустрије

15. септембра 2017.

by / 0 Comments / 52 View / 15. септембра 2017.

Влада Републике Србије наставиће са још више средстава да финансира програме за јачање везе између науке и индустрије, јер је то кључан предуслов за изградњу Индустрије 4.0 у Србији, изјавио је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је данас, током потписивања уговора између владиног Фонда за иновациону делатност и Универзитета у Београду, којима се Машинском и Технолошко-металуршком факултету додељује 5,3 милиона динара у оквиру Програма трансфера технологије, истакао да су главни циљеви овог програма комерцијализација резултата научних истраживања на тржишту и повезивање центара за трансфер технологија на факултетима са приватним сектором.

„Овај програм помаже младим стручњацима на универзитетима да раде на пројектима за развој иновација који имају примену у конкретним гранама индустрије, као што су  машиноградња, енергетика, пољопривреда, прехрамбена индустрија, роботика. Основа развоја Индустрије 4.0 је што већа примена информационих технологија у индустрији и дигитализација производних процеса“, рекао је Поповић на свечаности приређеној у згради Ректората у Београду.

Он је истакао да је примена технолошких иновација у индустрији начин да Србија подигне своју међународну конкурентност и повећа извоз. „Тиме стварамо услове за отварање нових радних места за младе инжењере у високотехнолошким секторима. И што је најважније, то је начин да младе и талентоване људе задржимо у Србији, уместо да они одлазе у иностранство“, рекао је Поповић.

Уговоре о додели средстава у оквиру Програма трансфера технологије потписали су ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић и директор Фонда за иновациону делатност, Иван Ракоњац. Уговори су потписани за пројекат „Мултифункционалне куглице за хватање боја“ са Технолошко-металуршког факултета у Београду, за доделу средстава у износу од 1,7 милион динара, пројекат „Прототип ергономске столице за кран“ са Машинског факултета у Београду, у износу од 1,9 милион динара, као и пројекат „Прототип инструмента за мерење топлотне проводљивости вишекомпонентних течних смеша“ са Технолошко-металуршког факултета у Београду, у износу од 1,7 милион динара.