Поповић: Влада на конкурсу додељује 90 милиона динара за развој иновација

22. септембра 2017.

by / 0 Comments / 156 View / 22. септембра 2017.

Влада Републике Србије издвојила је из буџета 90 милиона динара у оквиру новог конкурса за иновационе пројекте за физичка и правна лица, изјавио је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Поповић је рекао да је конкурс расписан 20. септембра и да ће бити отворен до 9. октобра.

Он је, приликом посете компанији „Агроуник“ из Шимановаца која је до сада од Владе Србије добила око 20 милиона динара на различитим конкурсима за развој иновација, објаснио да на новом конкурсу правна лица могу да конкуришу за средства у износу до два милиона динара по пројекту, док „физичка лица могу да конкуришу за средства у износу до 400.000 динара“, додао је Поповић.

Како је нагласио, влада жели да подстакне компаније и физичка лица да што више сарађују са факултетима, институтима и научно-истраживачким организацијама. „На тај начин се подстиче примена иновација и високих технологија у индустрији“, рекао је он.

Поповић је истакао да је овај конкурс резултат интензивних напора Владе Србије да се максимално помогне развој иновација, нових технологија и иновативног предузетништва „како у индустрији, тако и у научно-истраживачкој заједници“.

„Тиме се дугорочно доприноси конкурентности домаће индустрије, расту извоза и отварању нових високотехнолошких радних места“, закључио је Поповић.

Саша Стојановић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја позвао je све заинтересоване да се о конкурсу додатно информишу на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Снежана Ђорђевић, власница компаније „Агроуник“ навела је да је ова компанија захваљујући средставима која је добила од државе за иновације, истраживање и развој, порасла од компаније која је бројала два запослена до фирме која данас има више од 40 запослених и половину своје производње извози на инострано тржиште.