Поповић: Влада ће подржати унапређење иновационе и технолошке инфраструктуре у Западној Србији

19. септембра 2017.

by / 0 Comments / 103 View / 19. септембра 2017.

„Влада Републике Србије помоћи ће унапређење иновационе и технолошке инфраструктуре у Западној Србији, како би се омогућио убрзани развој младих иновативних стартапова, али и зрелијих иновативних компанија у овом региону“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је током посете научно-технолошком парку у Чачку истакао да је овај парк важан део иновационе инфраструктуре Западне Србије, али да је неопходно да оваквих паркова буде у још више градова и општина у овом региону.

„Млади инжењери у Западној Србији имају таленат и изражен предузетнички дух, али потребан им је додатни подстицај од стране државе да се одваже да покрену сопствени бизнис“, рекао је Поповић.

Он је навео да је циљ Владе Србије да подршком развоју парка у Чачку и покретањем нових научно-технолошких паркова у овом региону, створи мрежу паркова широм Србије „где ће млади иновативни предузетници моћи да добију подршку за оснивање сопствених стартап фирми. „Та подршка се не огледа само у материјалним средствима, већ и кроз едукацију, менторство од стране најбољих стручњака, омогућавање младима да раде на савременој високотехнолошкој опреми“, рекао је Поповић.

Он је навео да је то начин да млади из овог региона допринесу економском и технолошком развоју читаве Србије. „То је пут за отварање нових радних места у високотехнолошким секторима, и пут да задржимо младе инжењере у Србији“, закључио је Поповић.

Током посете Чачку министар Поповић је посетио Институт за воћарство у овом граду, где је са руководством института разговарао о јачању везе између науке и привреде и већој примени резултата научно-истраживачког рада у пољопривреди и прехрамбеној индустрији.

Фото: Танјуг / Сава Радовановић