Поповић: Унапређење амбијента за више инвестиција у иновације (ВИДЕО)

5. јула 2017.

by / 0 Comments / 339 View / 5. јула 2017.

Председник Српске народне партије и министар задужен за иновације и технологију Ненад Поповић посетио је данас Научно-технолошки парк (НТП) Београд, где је поручио да је тај парк прави пример како држава може да помогне у области иновација и отварању нових старт ап компанија.

Како је рекао, држава ће радити на стварању услова за побољшање финансирања, унапређење законодавног оквира и пореског система, за стварање погоднијег привредног амбијента за привлачење инвестиција у истраживање, развој и технолошке „стартапове“.

Министар је током посете разговарао са директорком НТП-а Београд Горданом Даниловић Грковић која му је представила начин рада и компаније које послују у том простору, а затим је и обишао неколико компанија.

„Ово што је урађено у Научно технолошком парку представља пример и за друге градове у Србији, поготово за Нови Сад и Ниш који врло брзо треба да развију своје технолошке паркове, и начин како привући компаније, а поготово, како привући младе кадрове“, рекао је Поповић Танјугу.

У том смислу, он је истакао да је главни проблем у Србији данас то што одлични, најбољи кадрови често одлазе одавде.

„На овај начин, пружањем могућности да раде и развијају се у изванредним техничким и технолошким условима помаже се да сачувамо кадрове овде, а и да привучемо партнере из иностранства“, подвукао је Поповић.

Он је назначио и да су иновације и технологије данас кључни фактори конкурентности.

„Држава ће урадити много на финансирању, унапређењу законодавног оквира, како би омогућила лакше отварање и функционисање старт ап компанија“, рекао је Поповић.

Финансирање, нарочито у другој фази, када је компанијама потребно да конкуришу за конкретне пројекте, један је од приоритета и Влада Србије ће се максимално трудити да учини иновације доступне свакоме ко жели тиме да се бави, нагласио је министар.

„То је начин да пробудимо предузетништво у области иновација у Србији, али и да привучемо нове инвестиције и отворимо нова радна места“, рекао је Поповић.

Научно-технолошки парк Београд, на Звездари, основан је 2015. године у партнерству владе, града Београда и Универзитета у Београду, а подржала га је Влада Швајцарске.

Намењен је домаћим и страним растућим технолошко-развојним компанијама и „старт ап“ и спин офф“ компанијама.

У њему данас послују 53 технолошке компаније, које радно ангажују више од 400 инжењера.