ПОПОВИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ БЕЛОРУСИЈИ: ЧВРШЋА САРАДЊА СА БЕЛОРУСИЈОМ У ОБЛАСТИ ИНОВАЦИЈА У БУДУЋНОСТИ

26. марта 2019.

by / 0 Comments / 64 View / 26. марта 2019.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, састао се са председавајућим Државног комитета за науку и технологију Републике Белорусије, Александром Шумилином, и том приликом поручио да Србија жели да развија активну сарадњу са Белорусијом у области иновација и дигиталне економије у будућности.

Поповић је истакао да Србија, по сличном моделу као Белорусија, гради свој иновациони екосистем, развијајући савремену инфраструткуру и технопаркове у универзитетским центрима, али и у мањим градовима у регионима. „То је основа за иновациони раст и модел за обликовање што већег броја младих инжењера да своју будућност препознају у иновацијама, технологијама и технолошком предузетништву“, нагласио је Поповић.

Он је указао да Србија у овом тренутку гради два најсавременија иновациона и технолошка парка у универзитетским центрима Новом Саду и Нишу, као и да се тренутно завршава изградња осам иновационих стартап центара у регионима у Србији. Он је истакао да се у Србији, поред интензивног развоја иновационе инфраструктуре, кроз различите подстицаје које дају његов кабинет и Влада Републике Србије, стимулишу млади предузетници да отварају своје стартап компаније и развијају своје капацитете за истраживање и развој у области иновација.

Шумилин је истакао да Белорусија утврђује свој програм развоја иновација на период од пет година. Он је указао да у овом тренутку у Белорусији постоји 15 технолошких паркова у свим областима земље. Шумилин је нагласио да се 10 одсто од свих пореза на добит у земљи слива у Иновациони фонд одакле се та средства опредељују за иновациони развој економије Белорусије.

Поповић и Шумилин су разговарали о потенцијалима за сарадњу две земље у области дигиталних технологија, дигитализације пољопривреде, употребе беспилотних летелица, возила на електрични погон, као и употребе иновација у медицини. 

Двојица саговорника су потврдили спремност Србије и Белорусије да се тежња ка развоју чвршће сарадње у будућности формализује кроз потписивање Споразума о сарадњи између две земље, који ће омогућити размену знања и искустава у развоју иновационог екосистема и инфраструктуре, размену технологија, као и заједнички рад српских и белоруских инжењера на развоју савремених иновационих решења и дигиталној трансформацији економија две земље.

Током званичне посете Белорусији, министар Поповић је посетио и Белоруско-кинески индустријски парк Велики камен, који Република Белорусија развија заједно са кинеским партнерима.