Поповић у Ужицу: Влада додељује 330 милиона динара за развој иновација

8. августа 2017.

by / 0 Comments / 108 View / 8. августа 2017.

„Позивам из Ужица, града који има традицију у иновацијама и технолошком развоју, све технолошке компаније у Србији да се пријаве на јавни конкурс на којем ће Влада Републике Србије доделити 330 милиона динара из републичког буџета за развој иновација у Србији“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије.

Он је истакао да конкурс траје до 01. септембра, а да га је расписао Фонд за иновациону делатност.

„Компаније могу да аплицирају за два програма. Први је програм за младе стартап компаније до три године старости, за које се додељују средства до 10 милиона динара. Други програм је намењен свим компанијама које развијају иновациону технологију која може да буде конкурентна на тржишту, а које могу да конкуришу за средства у висини до 37 милиона динара“, навео је Поповић на конференцији за новинаре у Градској кући у Ужицу.

Поповић је нагласио да Влада Републике Србије у области иновација и технолошког развоја користи искуства иновационо најразвијенијих земаља попут Швајцарске, Израела и Финске, али и највећих економија света, САД и Русије.

Он је истакао да Влада Србије снажно подржава развој иновација и високих технологија јер су оне развојна шанса Србије.

„Желимо да помогнемо нашим талентованим младим инжењерима и научницима да развију своје иновативне старт-ап компаније и понуде своје производе на домаћем и међународном тржишту“, рекао је Поповић.

Он је оценио да домаћа привреда, заснована на иновативном предузетништву и информационим технологијама, води Србију у будућност. „То је производња која је намењена извозу, која доноси нова радна места и обезбеђује останак младих инжењера у Србији“, закључио је Поповић.

О конкурсу за развој иновација у Србији и његовом значају за раст локалне економије говорили су и Тихомир Петковић, градоначелник Ужица и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.