Поповић у шведском Ериксону: 5г технологије до краја године и у Србији

14. јуна 2018.

by / 0 Comments / 65 View / 14. јуна 2018.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, посетио је шведску компанију Ериксон и са експертима ове компаније разговарао о 5Г технологији која би требало да буде лансирана до краја ове године.

Оцењено је да ће 5Г технологија бити прекретница која ће променити свет, индустрију и животе људи.

„Четврта генерација мобилних мрежа донела је значајне промене у телекомуникацијама, а технологија 5Г трансформисаће читаво глобално друштво. Пета генерација ће имати много већи капацитет и моћи ће да обезбеди пренос веће количине података за много мање времена него постојеће мреже“, поручио је Поповић.

Он је навео да са 5Г бежичном технологијом паметни градови, аутомобили без возача, употреба робота, и многе друге иновације, постају свакодневница у свету. „У Србији ће грађани од тога имати многобројне користи. Људи у руралним срединама имаће на својим уређајима капацитете какве данас искључиво пружа оптичка инфраструктура у градовима. Шведски стручњаци из Ериксона одржаће до краја године презентацију 5Г технологије у Србији“, најавио је Поповић.

У разговору са Улфом Персоном, потпредседником Ериксона, Поповић је позвао шведске партнере да више улажу у Србију. „Србија је сјајно место за улагање у ИТ и иновације. Имамо одличне младе инжењење и најбоље техничке факултете у Југоисточној Европи. Немамо царине за извоз у ЕУ и Русију. Зато се велики број светских технолошких компанија одлучује да инвестира у Србију“, рекао је Поповић.

Он је позвао компанију Ериксон да отвори развојни центар у Србији. „Већ имамо одличне примере шведских ИТ компанија које су у Србији отворили своје развојне центре. Неки од најнапреднијих шведских ИТ производа развијају се управо у Србији и на том послу раде млади српски инжењери“, рекао је Поповић.

Он је изразио задовољство што је управо у Ериксону један од директор развоја ове компаније Србин, Милан Башић. „То је још један доказ високих компетенција српских ИТ стручњака“, навео је Поповић.

На састанку је истакнуто да Република Србија и Ериксон могу да сарађују у бројним областима, посебно када је у питању размена компетенција и инжењера, као и да ова компанија може да помогне Србији у прилагођавању прописа ЕУ у подручју телекомуникација.

Шведска компанија Ериксон има годишњи обрт од 25 милијарди евра и 100 хиљада запослених у 180 земаља света.
Поповић се у Стокхолму састао и са државним секретаром Министарства спољних послова Краљевине Шведске за ЕУ и трговину, Оскаром Стенстремом, и том приликом представио програме које Србија предузима у циљу развоја иновационе инфраструктуре и иновационог предузетништва. Државни секретар Стенстрем истакао је да су иновације основ раста шведске привреде, изразивши задовољство програмима за развој регионалних стартап центара и женског иновационог предузетништва које спроводи српска влада.