Поповић у Суџоу: Изградњом индустријског парка Србија постаје технолошки лидер у Југоистичној Европи

11. октобра 2017.

by / 0 Comments / 79 View / 11. октобра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас Кинеско-сингапурски индустријски парк у граду Суџоу на југу Кине, који је од стране релевантних међународних експертских институција препознат као један од три најбоља индустријска парка на свету.

Том приликом он се састао са Фенг Зенгонгом, генералним директором пројектантске компаније Артс, која је пројектовала индустријски парк у Суџоу, и која ће бити главни пројектант Српско-кинеског индустријског парка у Београду.

Поповић је истакао да индустријски парк у Београду може много да научи из искустава парка у Суџоу. „Пре 20 година на месту индустријског парка Суџоу биле су мочваре и пољопривредно земљиште, а данас је то један од најсавременијих центара за иновације и високе технологије у свету“, рекао је Поповић.

Он је истакао да у индустријском парку у Суџоу послује 25.000 компанија, од којих чак 6.000 компанија развија високе технологије.

„У овом парку своје производне и истраживачко-развојне центре имају највеће светске компаније, као што су Самсунг, Бош, Huawei, Сименс, Тојота, Круп и многе друге. То је оно сто желимо да урадимо у Београду, да привучемо велике кинеске и светске компаније да у нашем индустријском парку покрену своју производњу, и што је још важније, да код нас отворе своје истразивачке и развојне центре“, рекао је Поповић.

Он је објаснио да се на тај начин обезбеђује трансфер најсавременијег знања и технологија из света у Србију. „Са изградњом овог парка у Београду, наша земља ће постати иновациони и технолошки лидер у региону Југоисточне Европе“, истакао је Поповић.

Он је додао да ће Београд на тај начин постати центар „паметне индустријализације“, где це на једном месту бити остварен чврст спој науке, иновација и индустрије. „Посебно ћемо се усресредити на развој високих технологија, нанотехнологија, биотехнологија и примену иновација и ИТ-а у индустрији, јер је то будућност економског и технолошког развоја света“, нагласио је Поповић.

Он је објаснио да пројекат изградње индустријског парка у Београду предвиђа градњу „зелених зграда“ које ће бити еколошке и енергетски ефикасне. „То су технологије и инжењерска решења будућности која треба да остану савремена за 20 или 30 година од тренутка када ти објекти буду изграђени“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да ће индустријски парк у Београду бити изграђен поред Пупиновог моста у Борчи и да ће се простирати на површини од 320 хектара. „Планирано је да у парку буде отворено више од хиљаду високотехнолоших компанија и да буде отворено више од 10.000 нових радних места. То је начин да задржимо наше младе инжењере у Србији и покренемо убрзани технолошки и економски развој наше земље“, рекао је Поповић.

У оквиру посете индустријском парку у Суџоу, Поповић је посетио логистички центар и бесцаринску зону где се остварује годишњи промет робе у вредности већој од 100 милијарди долара.