Поповић у Шиду: Дигитализација шанса за нова радна места

21. августа 2017.

by / 0 Comments / 139 View / 21. августа 2017.

„Начин на који се спроводи државни конкурс за подршку иновацијама, један је од најбољих примера примене дигитализације и сече бирократије која оптерећује привреду. Процес пријављивања на конкурс је скоро у потпуности дигитализован, без непотребне администрације, док се евалуација пројеката обавља путем интернет портала Фонда за иновациону делатност. Цео процес је потпуно транспарентан“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је на конференцији за новинаре у Шиду, након представљања конкурса за подршку иновацијама за компаније из овог региона, поручио да је дигитализација „шанса за нова радна места“.

„Процес дигитализације у индустрији ствара нову вредност и повећава наш извозни потенцијал. Зато је дигитализација шанса за нова радна места и за останак младих у Србији“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је процес дигитализације данас најважнији генератор убрзаног раста и кључна конкурентска предност, те да Србија, кроз убрзавање процеса дигитализације и примену иновација и нових технологија у индустрији, има шансу да ухвати прикључак са другим развијеним земљама у Европи и свету.

„Уверен сам да Србија има знање и потенцијал да цео регион предводи у ново дигитално доба“, нагласио је Поповић.

Он је објаснио да конкурс, путем којег Влада Србије бесповратно додељује преко 330 милиона динара за подршку иновацијама, траје до 1. септембра и да компаније могу да аплицирају за два програма.

„Први је програм за младе стартап компаније до три године старости, за које се додељују средства до 10 милиона динара. Други програм је намењен свим компанијама које развијају иновациону технологију која може да буде конкурентна на тржишту, а које могу да конкуришу за средства у висини до 37 милиона динара“, навео је Поповић.

О конкурсу за развој иновација у Србији и његовом значају за раст локалне економије говорили су и председник општине Шид, Предраг Вуковић, као и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност Србије.