Popović u poseti ruskom humanitarnom centru u Nišu: Uputio sam zvaničnu inicijativu vladi da Srbija dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima

8. maja 2017.

by / 0 Comments / 134 View / 8. maja 2017.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović posetio je danas, zajedno sa tri narodna poslanika Srpske narodne partije, Srpsko-ruski himanitarni centar u Nišu gde je pripadnicima ovog centra poželeo srećan veliki praznik Dan pobede nad fašizmom.

U razgovoru sa kodirektorom ovog centra, Vjačeslavom Vlasenkom, Popović je istakao da je danas uputio Vladi Republike Srbije zvaničnu inicijativu da se ruskim humanitarcima u Nišu hitno dodeli diplomatski status, kao što je taj status dodeljen NATO vojnicima na teritoriji Srbije.

On je ocenio da je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, dobra prilika da se podsetimo ko su nam uvek bili saveznici i prijatelji, a ko su oni koji su ”čak tri puta u prošlom veku vršili agresiju na Srbiju, a to čine i danas pokušavajući da od Srbije otmu Kosovo i Metohiju”.

„Od 2012. godine naovamo pripadnici humanitarnog centra u Nišu razminirali su više od četiri miliona kvadratnih metara naše teritorije i uklonili preko 1.500 mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz NATO agresije. Nije prirodno da NATO vojnici koji su posejali tolike bombe po Srbiji imaju diplomatski imunitet, a da oni koji žele Srbiju da očiste od tih bombi, taj imunitet nemaju“, rekao je Popović.

On je podsetio da je Srbija u ovom trenutku ”daleko od ravnoteže u odnosima sa NATO i Rusijom”. ”NATO vojnici u Srbiji imaju sve privilegije, dok pripadnici ruske misije u Nišu, koja ima isključivo humanitarni a ne vojni karakter, nemaju nikakve povlastice. Dodeljivanje diplomatskog statusa ruskim humanitarcima u Nišu je nešto što Srbija mora da uradi ako želi da demonstrira minimalni stepen vojne neutralnosti”, zaključio je Popović.

On je dodao da bi taj postupak bio prepoznat kao iskren čin prijateljstva prema Rusiji koja je uvek podržavala Srbiju u trenucima kada su bili ugroženi njeni ključni nacionalni i državni interesi.

Pored Popovića, u delegaciji Srpske narodne partije koja je posetila Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu bili su narodni poslanici SNP Jovan Palalić, Snežana Petrović i Ognjen Pantović, član predsedništva SNP Aleksandar Pejčić, predsednik gradskog odbora u Nišu Boban Mihajlović i potpredsednica Gradskog odbora u Leskovcu Gordana Jovanović.