Поповић у посети руском хуманитарном центру у Нишу: Упутио сам званичну иницијативу влади да Србија додели дипломатски статус руским хуманитарцима

8. маја 2017.

by / 0 Comments / 262 View / 8. маја 2017.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић посетио је данас, заједно са три народна посланика Српске народне партије, Српско-руски химанитарни центар у Нишу где је припадницима овог центра пожелео срећан велики празник Дан победе над фашизмом.

У разговору са кодиректором овог центра, Вјачеславом Власенком, Поповић је истакао да је данас упутио Влади Републике Србије званичну иницијативу да се руским хуманитарцима у Нишу хитно додели дипломатски статус, као што је тај статус додељен НАТО војницима на територији Србије.

Он је оценио да је обележавање Дана победе над фашизмом, добра прилика да се подсетимо ко су нам увек били савезници и пријатељи, а ко су они који су ”чак три пута у прошлом веку вршили агресију на Србију, а то чине и данас покушавајући да од Србије отму Косово и Метохију”.

„Од 2012. године наовамо припадници хуманитарног центра у Нишу разминирали су више од четири милиона квадратних метара наше територије и уклонили преко 1.500 мина и експлозивних направа заосталих из НАТО агресије. Није природно да НАТО војници који су посејали толике бомбе по Србији имају дипломатски имунитет, а да они који желе Србију да очисте од тих бомби, тај имунитет немају“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да је Србија у овом тренутку ”далеко од равнотеже у односима са НАТО и Русијом”. ”НАТО војници у Србији имају све привилегије, док припадници руске мисије у Нишу, која има искључиво хуманитарни а не војни карактер, немају никакве повластице. Додељивање дипломатског статуса руским хуманитарцима у Нишу је нешто што Србија мора да уради ако жели да демонстрира минимални степен војне неутралности”, закључио је Поповић.

Он је додао да би тај поступак био препознат као искрен чин пријатељства према Русији која је увек подржавала Србију у тренуцима када су били угрожени њени кључни национални и државни интереси.

Поред Поповића, у делегацији Српске народне партије која је посетила Српско-руски хуманитарни центар у Нишу били су народни посланици СНП Јован Палалић, Снежана Петровић и Огњен Пантовић, члан председништва СНП Александар Пејчић, председник градског одбора у Нишу Бобан Михајловић и потпредседница Градског одбора у Лесковцу Гордана Јовановић.