Поповић у посети Петници: Иновативно образовање ставити у функцију развоја привреде

14. јула 2017.

by / 0 Comments / 152 View / 14. јула 2017.

„Један од главних задатака Владе је да успостави и оснажи инструменте за сарадњу науке и привреде, како би иновативно образовање и научни потенцијали које имамо у Петници и другим научним центрима у Србији били стављени у функцију развоја индустрије и привреде“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије.

Поповић је током посете Истраживачкој станици Петница поручио да је Петница добар пример на који начин држава може да обезбеди услове за развој научно-истраживачког потенцијала младих и њихов останак у Србији. „Ако наши млади виде да могу да развијају своје потенцијале у Србији, да могу да раде на најсавременијој опреми, и да уче од најбољих ментора, као што је то случај у Петници, то ће их сигурно мотивисати да остану у Србији и да овде наставе да се стручно усавршавају“, истакао је Поповић.

Он је нагасио да су неки од најуспешнијих предузетника на пољу иновација и иновативних и технолошких стартапова били управо полазници школе у Петници. „То су данас лидери у области иновација који су препознати и признати на светском нивоу. Они су најбољи пример успешне примене науке у индустрији и привреди“, рекао је Поповић. Он је посебно истакао значај примене научно-истраживачког рада у пољопривреди, где се очекује велики скок у примени иновација и информационох технолоија у следећих пет година.

Директор Истраживачке станице Петница, Вигор Мајић, захвалио се министру Поповићу што је одмах на почетку свог мандата посетио Петницу и тиме показао да препознаје значај ове институције за нашу државу и младе. Он је изразио очекивање да ће Влада Републике Србије наставити да подржава иновативно и квалитетно образовање које Петница пружа својим полазницима.