Поповић у посети Архитектонском факултету: Пројекат “Пустињске куће” одличан пример тимског рада и иновативности српских студената

20. септембра 2017.

by / 0 Comments / 98 View / 20. септембра 2017.

“Пројекат „Twist box“ је одличан пример тимског рада и сарадње студената и професора са различитих факултета Београдског универзитета. Овај пројекат је пример иновативности и познавања савремених технологија младих српских студената. Они су показали да имају таленат да пројектују иновативна решења која могу да промене начин живота људи у будућности”, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.
 


Он је данас, током посете Архитектонском факултету, где је разговарао са студентима и менторима иновативног пројекта „Twist box“, подсетио да је у овом пројекту учествовало више од 100 студената и професора са Архитектонског, Електротехничког, Машинског, Технолошког и Шумарског факултета, као и Факултета организационих наука у Београду. “Желимо што више оваквих пројеката, где имамо пример успешног тимског рада шест факултета и сто студената. Они су наши абасадори науке и примењивог знања“, рекао је Поповић.

У оквиру пројекта „Twist box“ тим студената и њихових ментора осмислио је и пројектовао иновативно решење “Соларне куће” које се пласирало у финале престижног такмичења “Solar Dechatlon Middle East” које ће следеће године бити одржано у Дубаију.

Министар Поповић је као важну чињеницу напоменуо да ће сви павиљони са овог такмичења, као и „Соларна кућа“ коју су пројектовали студенти Београдског универзитета, бити изложени и током светске изложбе „Expo 2020“ која се 2020. године одржава такође у Дубаију.

“Зато позивам представнике приватног сектора да подрже овај пројекат, јер је то одлична прилика за њихову промоцију на тржишту Блиског истока”, нагласио је Поповић. Он је позвао компаније у Србији да се повежу са факултетима, институтима и научно-истраживачким организацијама, јер је то, према његовим речима, прилика да унапреде своје пословање.

“Јачање везе између науке и привреде је веома важно и за те компаније и за читаву државу. Кроз увођење иновација и нових технологија у пословање приватног сектора, Србија подиже своју међународну конкурентност и тиме ствара услове за ново запошљавање младих у високотехнолошким секторима”, закључио је Поповић.