Поповић у Москви: Русија је спремна да се укључи у преговоре око Косова

23. децембра 2018.

by / 0 Comments / 121 View / 23. децембра 2018.

”Русија је спремна да се укључи у преговоре око статуса Косова, ако би се Америка директно укључила у тај процес и ако би Београд то званично затражио од Москве“, истакао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, након састанака са руским званичницима из Владе Руске Федерације и Савета Федерације Русије.

Он је оценио да су једнострани потези Приштине, као што је увођење такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и усвајање закона о формирању такозване Војске Косова, показали да Европска унија ”нема снагу да пружи гаранције да ће договори постигнути између Београда и Приштине бити поштовани”.

”Овим потезима Приштине, и изостанком реакције ЕУ, сахрањен је Бриселски споразум. Сада нам је потребан нови формат дијалога Београда и Приштине који би, уместо под покровитељством Европске уније, требало да буде вођен у оквиру Уједињених нација, уз посредовање САД, Русије и Кине”, навео је Поповић.

Поповић је истакао да се Русија снажно залаже за примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН која Косово третира као саставни и неотуђиви део Републике Србије.

”Русија ће наставити да пружа принципијелну подршку очувању међународног права и територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова”, рекао је Поповић.