Поповић: У буџету за следећу годину више средстава за иновације

28. септембра 2017.

by / 0 Comments / 68 View / 28. септембра 2017.

„Влада Републике Србије обезбедиће више средстава у буџету за следећу годину за иновације и технолошки развој“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије.

Он је данас, на представљању статистичких података недавно завршеног конкурса за подршку технолошким иновацијама, истакао да се на конкурс пријавило око 70 одсто више пројеката него прошли пут. „На конкурс који је трајао три месеца пријавило се 237 иновативних пројеката, што је око 70 одсто више пројеката у односу на претходни конкурс“, рекао је Поповић.

Он је објаснио да овај податак говори да постоји велика заинтересованост малих и средњих предузећа да покажу свој иновациони потенцијал и пласирају своје иновације на тржиште. „То показује и да наше компаније желе да привуку средства за иновације и технолошки развој од државе на исти начин како се то ради у развијеним земљама у Европи и свету“, рекао је он.

Поповић је навео да пријављени пројекти долазе из различитих сектора науке и индустрије. „Пријављени су пројекти из области природних наука, информационих технологија, машинства, грађевинарства, медицине, електротехнике, пољопривреде и других сектора“, рекао је Поповић.

Он је нагласио да су на конкурс пријаве поднеле компаније из 37 градова из свих крајева Србије.

„Влада Републике Србије жели да подстакне развој иновација и зато ће у буџету за следећу годину определити више средстава за ову намену. То видимо као важан корак за јачање конкурентности наше економије, раст извоза и отварање нових радних места у високотехнолошким секторима“, рекао је Поповић.

Он је додао да ће резултати последњег конкурса за подршку технолошким иновацијама бити познати почетком децембра, а да ће пројекте оцењивати независна међународна експертска комисија.