Поповић: Суштинска аутономија најбоље решење за КиМ

10. јуна 2018.

by / 0 Comments / 58 View / 10. јуна 2018.

Министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић поновио је данас уверење да би суштинска и највећа могућа аутономија у оквиру Устава Србије и резолуције 1244 СБ УН било најбоље решење за Косово и Метохију које би, како каже, гарантовало мир и економску будућност и Србима и Албанцима.

“Свако друго решење не гарантује мир и неко ће бити незадовољан. Нема те владе, парламента, председника који ће пристати да Косово буде независно или да Косово буде чланица Уједињених нација. У оквиру суштинске аутономије, сигуран сам да постоји огроман простор, само треба бити креативан и треба имати жељу да се договара”, истакао је Поповић за Радио Београд.

Министар сматра да су Албанци с Косова живели много боље пре проглашења лажне државе, од које, како каже, немају ништа.

Оценио је да су у тој лажној творевини и даље најсиромашнији, а да једино добро живе криминалци који су на њеном челу.

„Шта је то Косово, лажна творевина данас? Центар криминала у Европи, центар трговине наркотицима, центар трговине људским органима, тако да од те лажне државе нема ништа и зато сад притискају Србију, и председника и владу да се сагласимо с тим да они постану чланица Уједињених нација, јер је њихов пројекат пропао”, сматра Поповић.

Он међутим, верује у нову генерацију младих Албанаца који су свесни да им је боље да имају здраву државу, јер је Косово најбогатије природним ресурсима. Срби и Албанци, како каже, могу заједно да живе као што су живели вековима, али треба да буду реални, да добију оно што је могуће, а то је највећа могућа аутономија која постоји у свету.

Коментаришући ћутање Брисела поводом одбијања Приштине да настави дијалог на техничком нивоу, Поповић каже да је то порука да још увек у неким европским земљама постоје људи који се залажу за стварање лажне државе и да ћемо ми имати тежак пут да одбранимо своју независност и свој територијални интегритет, али да се не треба предавати.

“Мења се ситуација у Италији, долазе неки нови људи који боље разумеју питање Косова него што су га разумеле претходне владе. Мењаће се и у другим земљама, треба бити активан, али и стрпљив“, закључио је Поповић.