Поповић: Сто милиона динара за женске иновационе идеје

27. новембра 2018.

by / 0 Comments / 77 View / 27. новембра 2018.

Кабинет Министра за иновације и технолошки развој уз подршку Скупштине града Београда и Канцеларије за младе определило је бесповратна средства за развој женског иновационог предузетништва у износу од сто милиона динара за наредну годину.

То је данас најавио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и истакао да је предузето доста активности како би женама било олакшано укључивање у ову област, а једна од њих је Програм подршке развоју и промоцији иновационог женског предузетништва који је започет ове године.

Главни циљ је унапређење иновационог предузетништва међу женама кроз промоцију, афирмацију и директну подршку у реализацији њихових идеја.

Влада Србије ће у наредном периоду максимално посветити пажњу промоцији женског иновационог предузетништва, што је и европски тренд, поручио је Поповић.

Он је на радном доручку поводом представљања циљева и статуса Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва новинарима рекао да је у Србији проблем што је у иновационом предузетништву много мање жена него мушкараца.

„Важно је да деца од осме или девете године уче програмирање, основе предузетништва како би касније доносили своје одлуке и оснивали своје стартап компаније“, рекао је Поповић.

Он је указао да ће бити подржана свака идеја која ће помоћи развој женског предузетништва и да је ове године ресорно министарство издвојило значајна средства за његову промоцију.

„Такође и следеће године наставићемо са овим изузетно добрим пројектима, јер то је и европски тренд. ЕУ и неке земље које нису чланице ЕУ имају такође тај проблем да има знатно мање жена у иновационом предузетништву и предузимају разне мере да то поправе“, објаснио је Поповић.

Како каже, жеља је да што више младих девојака, као и жена у средњим годинама започне бизнис, јер иновације нису само ИТ технлогије, већ оне могу да се покрену и у обичној кућној радиности, у селу, граду…

„Најважније је бити храбар и одважан, и желимо да помогнемо и грантовима и подршком у едукацији женама. Са овим програмима наставићемо и следеће године, а то је тренд и у ЕУ. Све земље форсирају овакве пројекте и желе да имају што више жена у иновационом предузетништву. Србија ће подржати све добре идеје“, истакао је Поповић.

Он је истакао да су жене у Србији вредне и предузимљиве и да на овај начин могу да се охрабре да отварају своје стартап компаније, следе своје снове и постану успешне предузетнице.

За пројекат који ће бити настављен и наредне године влада велико интересовање и има доста добрих идеја, рекао је министар.

Он је указао да ће наредних пет до десет година бити великих промена на тржишту рада и неке професије ће нестати, а неке нове ће се појавити.

Програм је подржала Скупштина града и Канцеларија за младе.

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић рекао је да је Београд смањио број незапослених и покренуо точак предузетништва.

„Сматрам да је од велике важности афирмација и промоција предузетништва, а посебно женског како би се отклонили родни стереотипи и охрабриле жене да покрену своје компаније. Ми смо као град спремни да им будемо од помоћи“, додао је Петронијевић.

Он је указао да жене ређе покушавају да се опробају у томе.

„Ако не покушате нећете сигурно успети, а ако покушате, можете бити пример добре праксе“, рекао је он и позвао све да посете сајт www.znanjemdocilja.rs на коме се могу више информисати.

Један од оснивача платформе www.shtreber.com Стефанија Лукић поделила је своје искуство, а идеја је била да се покрене сајт који се бави осавремењивањем начина учења школског градива.

„Ми нисмо уџбеник, а желимо да испунимо критеријуме данашњег детета које мало држи пажњу на нечему што није интерактивно. Учење кроз игру је сада постало највећа платформа за учење и 100.000 деце посети наш сајт сваког месеца“, рекла је Лукић.

Иванка Стаменовић, текстилна дизаjнерка и председник Удружења ЕкоБаг које се бави заштитом животне средине кроз рециклажу билборда од којих се праве употребни предмети попут торби, запошљава жене које имају више од 50 година, и припадају теже запошљивој групи.

Како каже, посла има доста, и потребно је још осам жена које би се обучиле за тај посао.

„Одувек сам имала предузетнички дух, идеја, тако да када сам остала без посла завршила обуку и након тога са колегиницом основала прво социјално еколошко предузеће у Србији. Никад не треба рећи моје време је прошло, увек је право време за добре идеје“, поручила је Иванка.

На јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке развоју женског предузетништва могу се јавити јединице локалне самоуправе али и организације које конкуришу заједно са јединицама локалне самоуправе у зависности за коју меру односно активност у оквиру Програма се конкурише.

Више информација се може наћи на сајту www.inovacije. gov.rs.