Поповић: Стартап компаније показују ново лице Србије

19. јуна 2019.

by / 0 Comments / 53 View / 19. јуна 2019.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас у Пироту први иновациони Стартап центар и поручио да стартап компаније показују ново лице Србије, препознатљиво у свету.

Кабинет министра Поповића, у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, Пироту и ЗИП центру за младе доделио је бесповратно 6,4 милиона динара, за центар који ће помоћи иновационим компанијама у развоју.

Поповић је, после отварања и обиласка центра са градоначелником Владаном Васићем, истакао да Србија има најбоље инжењере у јужној Европи, што, каже, није само наше, већ мишљење свих светских релевантних организација које се баве анализом иновационих и стартап екосистема.

Подсетио је да је Србија недавно проглашена једном од најбољих дестинација у Европи за иновације у стартапове, односно да је само пет европских земаља добило ту титулу.

“То је јасна порука свим инвеститорима, поготово онима из Силиконске долине и Европе да је Србија место у које треба да се инвестира, у нове технолошке компаније, стартапове и иновације”, подвукао је Поповић.

Додао је да и је најрелевантнија светска организација за истраживање иновационих стартап система из Силицијумске долине Београд и Нови Сад сврстала у категорију најбољих стартап центара у Европи, што је велико признање за младе који се данас баве најсавременијим технологијама, посебно блокчејн и гејминг индустријом.

“Важно је да је препознато да Србија има једне од најбољих инжењера данас у свету и тај потенцијал треба искористити”, поручио је министар.

Поповић је рекао да ће у Стартап центру у Пироту млади и сви који желе да се баве иновацијама имати не само простор и најмодернију технологију, већ пре свега подршку Владе и Града Пирота, финансијску менторску, правну, како би идеје довели до тржишта.

Како је навео, задовољан је што је поред првих стартап компанија из Пирота и Ниша, видео и стартап из – Јужне Африке, који ће своје производе, идеје или сервисе да пласира на то тржиште.

Поповић је додао да Пирот чини све да омогући младима да се развијају у свом граду, те додао да Мишленова фабрика Тигар, коју је данас такође посетио, у Пироту има један од развојних центара у којем ради 60 српских младих инжењера.

“То је будућност. Наш највећи потенцијал за будућност су инжењери, нове технологије, дигитализација, иновације и то са отварањем иновационих стартап центра покушавамо да убрзамо”, рекао је Поповић.

У Стартап центу у Пироту, модерно опремљеном, функционалном простору на готово 300 квадрата млади ће имати подршку у самозапошљавању, развоју нових идеја и бизниса.

Ту ће ИТ заједница моћи да се окупља, организује заједничке пројекте, размењује идеје, уз различите.

“Да се овде роде и развијају нове идеје”, кажу у ЗИП центру, који је са Градом Пиротом заједно реализовао идеју о Стартап центру који би требало да помогне младим перспективним људима.

Градоначелник Пирота Владан Васић истакао је да је у том граду порастао број запослених у последњих неколико година, као и просечна плата, па су почели да размишљају како да негују нове послове који су значајно боље плаћени, како би млади остајали.

Тако су дошли до идеје да развијају ИТ сектор.

“Ово је једно од најважнијих отварања, не по новцу већ по значају за град и будућност младих, који могу да почну посао уз сву подршку”, рекао је Васић.

(Танјуг)